Hlavní obsah

Kapacita škol nestačí. Děti se budou učit i v budově bývalého obchodu

Právo, Radek Plavecký

Nezadržitelně se blíží konec prázdnin a radnice v mnohých městech stále řeší problém, kam umístit školáky. Kapacita škol mnohde pořád nestačí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tím, že se musí na některé předměty půlit třídy, potřebují na řadě škol nové učebny. Ilustrační foto

Článek

Svízelnou situaci musí překonat například v Pyšelech na Benešovsku. Tam se budou děti letos provizorně učit v budově bývalého obchodního centra.

„Jsou nařízení, podle kterých se děti musí na angličtinu a další předměty rozdělovat na malé skupiny. Už jich nesmí být ve třídě pětatřicet, jako bývalo za nás. Tím, že se musí půlit třídy, potřebujeme nové učebny. U nás to znamená zvýšit počet učeben z devíti na osmnáct,“ popsal situaci v Pyšelech starosta Stanislav Vosický (STAN).

Vedení radnice právě v těchto dnech sepsalo dohodu s dodavatelem stavby. „Začíná se stavět. Na staré budově školy se musí udělat nástavba. Budou se přidávat dvě patra,“ upřesnil včera starosta Vosický.

Provizorium jen na rok

Budova školy se promění ve staveniště, takže vedení školy a městečka muselo najít místo, kde se bude tento rok učit. K tomu nakonec poslouží bývalé obchodní centrum. „Byl to obchoďák Jednoty. Všechno se muselo narychlo vybourat a přizpůsobit. Teď se tam musí všechno nastěhovat, ale nějak nemůžeme sehnat lidi na práci. Nejsou žádní brigádníci, všichni jsou někde na prázdninách a nikomu se nechce dělat,“ posteskl si starosta Pyšel a vyzýval místní, aby přišli pomoci.

Obdobná výzva je i na webových stránkách tamní školy. Ta by po ročním provizoriu v obchoďáku měla být nově přistavěná a zrekonstruovaná během tohoto školního roku. V září 2017 už by měly zhruba dvě stovky žáků sedět v nových třídách.

Stavět se bude i v Králově dvoře

Výstavba nového školního pavilónu začíná tento měsíc také třeba v Králově Dvoře u Berouna. Do nové budovy Základní školy Jungmannova se má vejít 300 dětí, takže celý objekt bude mít celkovou kapacitu téměř kolem tisícovky žáků základní a mateřské školy. Podle starosty Petra Vychodila (ODS) to bude největší investiční akce města.

„Tato už tak největší škola v regionu se tak ještě rozroste o nový pavilón,“ uvedl starosta Vychodil. Náklady na vybudování nového pavilónu jsou podle projektu kolem 120 miliónů korun, zhruba polovinu pokryjí dotace.

„Podlouhlá třípatrová budova s podlažní plochou více než 2600 metrů čtverečních se bude stavět podél Jungmannovy ulice, od které bude oddělena dostatečným počtem parkovacích míst pro školu i pro návštěvníky haly,“ uvedl starosta Králova Dvora. Podle Vychodila by práce měly skončit do začátku roku 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám