Hlavní obsah

Řekové přinášeli Diovi i lidské oběti, naznačují nálezy kostry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na posvátné hoře Lýkaion na řeckém poloostrově Peloponés našli vědci v hromadě popela 3000 let starou kostru mladého muže. Unikátní objev by mohl být dalším důkazem, že staří Řekové olympským bohům přinášeli i lidské oběti.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z antických chrámů u hory Lýkaion na řeckém Peloponésu

Článek

Řecké ministerstvo kultury ve středu oznámilo, že kosti chlapce objevil americko-řecký tým archeologů v hromadě popela zvířat, která na hoře ve starověku lidé spálili coby obětiny vládci všech bohů Diovi. Příčina mladíkovy smrti zatím známa není.

O tom, že staří Řekové v závěru mykénského období vládci olympských bohů na Lýkaion přinášeli i lidské oběti, hovoří několik antických autorů včetně Platóna. Vědcům se to ale dosud nepodařilo přesvědčivě dokázat.

Podle Jana Bremmera z groningenské univerzity většina výzkumů až doposud dospěla k závěru, že Řekové na rozdíl od starověkých Římanů a Egypťanů svým bohům lidské oběti nepřinášeli. Bremmer tvrdí, že vědci jsou myšlenkou lidské oběti v antickém Řecku fascinováni.

Před námi je ještě mnoho let práce
David Gilman Romano, člen americko-řeckého týmu

„Na jedné straně je Řecko považováno za kolébku antické civilizace, rodiště demokracie, filozofie a racionálního uvažování, avšak na druhé straně existují tyto kruté mýty,“ dodal Bremmer.

Doposud však bylo prozkoumáno pouze sedm procent vrcholku Lýkaionu. „Před námi je ještě mnoho let práce“ říká David Gilman Romano, profesor archeologie z arizonské university a jeden ze členů americko-řeckého týmu.

Za oběť padly desítky tisíc zvířat

Posvátná hora Lýkaion představuje nejstarší známé místo, kde byl uctíván bůh Zeus. Předpokládá se, že mezi lety 1600 až 300 před naším letopočtem bylo na jejím vrcholku zabito několik desítek tisíc zvířat.

Zeus byl řecký bůh nebe a hromu, který se později stál vůdcem klasického řeckého pantheonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám