Hlavní obsah

Nigérie nezaplatí další studium svých mediků v ČR, pomoci chce česká vláda

Právo, Marie Königová

Deseti nigerijským studentům, kteří mají za sebou již tři roky medicíny na pražské Karlově univerzitě, hrozí, že budou muset odjet domů. Tedy za podmínky, že jim česká vláda na další tři roky studia nepřispěje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Deset Nigerijců studuje na Karlově univerzitě

Článek

Rok stojí pro jednoho studenta v angličtině 330 tisíc korun. Na dokončení studií bude třeba kolem deseti miliónů korun. Ačkoli se před třemi lety vláda státu Rivers, odkud nigerijští medici pocházejí, zavázala, že jim státní rozvojová agentura studia v ČR zaplatí, na letošní školní rok už žádné peníze neposkytla.

Důvod? Úsporná opatření kvůli „výraznému propadu cen ropy a zvýšené aktivity teroristů Boko Haram a Delty Nigeru“, uvedlo nigerijské ministerstvo zahraničí.

Česká strana se během letošního roku pokoušela odmítavé stanovisko nigerijských orgánů změnit, ale neúspěšně.

Návrh, aby vláda pomohla, předkládá vládě ministr zahraničí Lubomír Zaorálek spolu s ministryní školství Kateřinou Valachovou (oba ČSSD), jejichž úřady by se měly na financování dokončení studií podílet.

Opatření proti migraci

„Přetrvávající ekonomická a bezpečnostní nestabilita země spojená s dramatickým populačním růstem může do budoucna představovat pro EU, a potažmo ČR, významný rizikový faktor z hlediska ilegální migrace,“ varují ministerstva v dokumentu pro vládu. Z Nigérie totiž míří do Evropy stále více nelegálních migrantů.

Zatímco podle statistiky Frontexu v roce 2013 překročilo hranice EU 3386 jejích občanů, jen během letošních prvních pěti měsíců jich bylo již 6343. „Je potřeba věnovat zásadní pozornost široké škále možných preventivních nástrojů zahraniční politiky vůči Nigérii. Jedním z nich může být též podpora nigerijských studentů studujících perspektivní obory v ČR,“ uvádí zpráva MZV pro vládu.

Eliminování rizika

Odpovídá to záměru ČR, která od začátku tvrdí, že je třeba pomáhat hlavně v zemích původu nelegálních migrantů. Podle ministerstva totiž vysokoškolští absolventi, kteří se vrátí do své země, mohou pomoci eliminovat riziko neustálého zvyšování počtu Nigerijců, kteří budou hledat lepší život v Evropě.

Podle zprávy OSN toto riziko zvyšuje i nárůst populace právě v afrických zemích. Do roku 2050 by se podle informací OSN Nigérie měla stát s 399 milióny obyvatel po Indii a po Číně třetí nejlidnatější zemí na světě.

Lékařská fakulta umožnila letošní rok studentům zatím absolvovat bez zaplacení s tím, že dluh uhradí. Poplatek 330 tisíc korun ročně se jim nezvýší, pokud dostudují v řádném termínu. Studenti si budou hradit z jiných zdrojů ubytování, stravu i komerční zdravotní pojištění. Mohou získat i prospěchové stipendium.

Výběr článků

Načítám