Hlavní obsah

Čína otestovala technologii, která má dostat tchajkonauty na Měsíc

– Si-an

Čína úspěšně vyzkoušela zážeh motoru nové nosné rakety, která by mohla položit technologický základ pro výpravu tchajkonautů na Měsíc. Test na pokusném odpališti ve městě Si-an trval sto vteřin, což je čas potřebný pro vynesení kosmického plavidla do vesmíru. Přistání lidské posádky na Měsíci by Číňané rádi dosáhli v roce 2036.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně testují největší raketový motor na pevná palivaVideo: Reuters

 
Článek

S průměrem tří metrů se jedná o dosud největší čínský motor pro kosmickou raketu na pevné palivo, to je ale jen o začátek, informovala televize CCTV.

„Tento úspěch znamená dosažení další mety naší země v oblasti vyvíjení raket s pevným palivem. To řadí Čínu na čtvrté místo na světě. Úspěšně otestované technologie budou využívány pro zkoumání hlubokého vesmíru a přistání lidí na Měsíci,“ řekl čínské televizi Kao Po z čínské Akademie letectví a raketových pohonů na tuhé pohonné látky.

Nosné rakety na pevné pohonné látky jsou výkonnější než ty na kapalné, a tak je jejich vývoj jedním ze základních stavebních kamenů moderní kosmonautiky.

„Výhodou raketových motorů je jejich obrovská hnací síla. Můžeme vyslat větší plavidla s těžším nákladem,“ shrnul vedoucí laboratoře pro výzkum raket s pevným palivem Paj Jen-ťün.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám