Hlavní obsah

Z bývalého hotelu Palace v Ostravě je studentský kampus

– Ostrava

Z části zchátralého hotelu Palace na Smetanově náměstí v centru Ostravy se stal studentský Kampus Palace. Přestavba stála více než sto miliónů korun, v budově vzniklo 111 jedno až trojlůžkových pokojů. Jak informovala koordinátorka projektu Marie Škrlová, z 208 lůžek je volných už jen sedm. Poprvé se zaplnil již před dvěma týdny coby hotel při festivalu Colours of Ostrava.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V Ostravě byl 27. července slavnostně otevřen Kampus Palace, který bude sloužit jako vysokoškolské koleje.

Článek

Hotel přestavěla společnost Sedm stromů, která se v dubnu rozštěpila. Nyní je majitelem společnost Palace Holding a provozovatelem společnost Kampus Palace. Z vnitřku původního hotelu zůstalo prakticky jen velké mramorové schodiště, jinak se vše muselo kompletně zrekonstruovat nebo vybudovat znovu.

Jako recepční v kampusu budou pracovat i studenti, kteří v něm budou ubytováni

„Přidávali jsme například příčky, které jsme odhlučňovali, aby měli studenti naprosté soukromí,” řekla Škrlová.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK
Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Recepce

V ceně energie či posilovna, za příplatek stravování

Pokoje jsou rozděleny do více než 70 buněk, z nichž každá má sociální zařízení a kuchyňku s vestavěnou ledničkou. Některé z pokojů jsou výrazně atypické, nacházejí se v podkroví nebo ve věži. Za pokoje včetně služeb budou studenti platit od 2200 do 4000 korun měsíčně.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Koordinátorka projektu Marie Škrlová ukazuje jeden z pokojů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

„V ceně jsou energie, posilovna, která je v suterénu, vnitřní dvorana, kde je minikino, potom studentská místnost, kde budeme plánovat přednášky, různé workshopy a akce, ale studenti ji můžou využívat například i pro své podnikání,” uvedla Škrlová. Ubytovaní studenti si mohou připlatit za prádelnu nebo jídlo.

Přes prázdniny hotel

Jako recepční budou v kampusu pracovat i studenti, kteří v něm budou ubytováni. Přes prázdniny bude kampus fungovat jako hotel.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK
Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Studentská místnost

Komplex hotelu Palace se skládá z několika budov, kampus se nachází ve dvou z nich. Ostatní budovy jsou prázdné a o jejich budoucnosti budou investoři rozhodovat zřejmě i podle toho, jak uspějí studentské koleje.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Sociální zařízení

Budovy byly postaveny v první třetině minulého století a v jeho druhé polovině prošly původně secesní stavby necitlivou přestavbou. I proto nebyly prohlášeny kulturní památkou, s výjimkou části, v níž bývala kavárna National.

Reklama

Výběr článků

Načítám