Hlavní obsah

NASA zveřejnila záběry odvrácené strany Měsíce

Novinky,

Satelit DSCOVR Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) a Národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA) teprve podruhé během posledního roku natočil odvrácenou stranu Měsíce při jeho rotaci kolem Země. Jedna strana Měsíce je od naší planety odvrácená stále. Dříve se nazývala „temnou stranou“, jelikož až do éry kosmických sond nemohla být nijak prozkoumána.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA zveřejnila záběry odvrácené strany MěsíceVideo: NASA/NOAA, Reuters

 
Článek

Satelit Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) pořídil záběry Měsíce mezi ním a osvětlenou částí Země 4. a 5. července. Video ukazuje tuto přirozenou družici Země při přechodu nad Indickým oceánem až k Tichému oceánu.

DSCOVR obíhá Slunce společně se Zemí, od které je vzdálen 1,5 miliónu kilometrů. Nachází se mezi Sluncem a Zemí v prvním libračním bodu, tedy v místě, kde na těleso působí stejná přitažlivá síla z obou stran. Takové těleso tak vlastně „visí“ v prostoru.

Měsíční putování zachytila kamera EPIC, která slouží přímo ke sledování Země. Může snímat jak ve viditelném, tak v ultrafialovém a blízkém infračerveném spektru. K prvnímu zachycení odvrácené strany Měsíce touto kamerou došlo přesně před rokem, 15. července 2015.

Související téma:

Foto: archiv, Právo

Úkolem satelitu je sledovat v reálném čase sluneční vítr pro NOAA. Sluneční vítr je proud částic vycházejících ze Slunce, obvykle rychlostí 450 kilometrů za sekundu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám