Hlavní obsah

MŠMT bude i příští rok dotovat kapacity školek

– Praha

Na zvyšování kapacit mateřských škol půjdou i příští rok dotace z ministerstva školství, nejen z Evropské unie. Po pondělním jednání vlády se Svazem měst a obcí to oznámila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Původně plánovala, že by státní dotace směřovaly pouze na rozšiřování základních škol, pro předškolní zařízení by obce musely využít jen evropské programy. Rozhodla se ale vyhovět žádosti obcí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kateřina Valachová

Článek

Zejména v některých oblastech obce potřebují rozšiřovat mateřské školy kvůli nedávno schválené novele školského zákona, podle níž od roku 2020 budou mít nárok na místo ve školce i dvouleté děti. Obce s tím nesouhlasily a na jejich stranu se postavil také prezident Miloš Zeman, který novelu vetoval. Poslanecká sněmovna ale jeho veto přehlasovala. [celá zpráva]

Ministerstvo školství v dubnu plánovalo, že z fondu na rozvoj kapacit mateřských a základních škol přestane podporovat předškolní zařízení, protože se silné ročníky dětí přesouvají na základní školy. To se změnilo.

„Došlo k určitému ústupku směrem k obcím, protože jsme se nakonec rozhodli, že pro rok 2017 ponecháme ještě možnost dotování mateřských škol. Po komunikaci s ministerstvem pro místní rozvoj zjišťujeme, že tam bílá místa ohledně podpory jsou,” řekla Valachová. Vedle toho bude ještě nový program pro obce v okolí Prahy.

O tom, kolik peněz bude z národních zdrojů na rozšiřování kapacit mateřských a základních škol k dispozici, bude Valachová jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Přístavba, nebo nová budova?

Podle ministryně se ukazuje, že vzhledem k jednodušší administrativě obce dávají přednost jiným dotacím před žádostí o evropské prostředky z regionálních operačních programů.

Situaci podle Valachové také komplikuje nejasný výklad pojmu „rozšiřování kapacit“. Není jasné, zda se musí jednat o přístavbu k současnému objektu, nebo to může být nová budova.

Některé mateřské školy už dvouleté děti přijímají nyní. V souvislosti s tím se objevují nejasnosti, jejichž řešení plánuje ministerstvo shrnout v připravovaném doporučení. Týká se například stravování, hraček a herních prvků na zahradách pro děti mladší tří let nebo možnosti umístění tříd ve vyšších patrech kvůli požárním předpisům. Doporučení by mělo být hotové na začátku školního roku, řekla ministryně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám