Hlavní obsah

Národní ústav pro vzdělávání ocenil nejlepší odborné práce učňů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší odborné práce absolventů učebních oborů byly vyhodnoceny v soutěži Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV) a Hospodářské komory ČR. Již pátý ročník svědčí o vzrůstajícím zájmu absolventů ukázat touto formou dovednosti důležité pro budoucí praxi. Autoři nejlepších prací převezmou na podzim ocenění z rukou prezidenta komory.

Foto: archív NÚV

Ilustrační foto

Článek

„V soutěži se hodnotí nejenom správnost zvolených postupů, ale také nápaditost a úroveň zpracování vylosovaného tématu,“ vysvětluje Dana Kočková z NÚV, která má nové zkoušky na starosti.

Roste počet soutěžících

Samostatná odborná práce je součástí jednotných závěrečných zkoušek ve dvanácti oborech. V tomto školním roce bylo do soutěže přihlášeno 76 prací, zatímco loni jich bylo 41.

Nejvíc žáků soutěžilo už tradičně v oboru Kuchař – číšník, následují Kadeřník a Cukrář, v menší míře jsou zastoupeny práce z oborů Montér suchých staveb a Operátor skladování. Témata si žáci losují a při jejich zpracování využívají vše, co se ve svém oboru naučili.

Překlad menu a zdravé stravování

Autoři nejlepších prací ovšem využívají i další informace, které si sami hledají, a své téma zasazují do historických souvislostí. V oboru Kuchař - číšník kromě toho všechny práce obsahují i překlad menu a popisu jídel do angličtiny či jiného světového jazyka.

Nemálo žáků letos věnovalo pozornost zdravému stravování a bio výrobkům. Marek Heimlich ze SOŠ Znojmo, vítěz v oboru Kuchař – číšník pro pohostinství, ve své práci píše:

„Od doby, kdy jsem se začal zdravě stravovat, jsem zhubl 20 kilogramů. Cílem mé práce je dokázat, že zdravé stravování je důležité, a to nejen kvůli fyzické váze, ale i kvůli zdraví těla i ducha.“

Reklama

Související témata:

Související články

Boleslavští učni porazili svět

Mezinárodní závody modelů aut na vodíkový pohon ovládl tým z mladoboleslavského Středního odborného učiliště Škody Auto. Závody, které mají popularizovat...

Výběr článků

Načítám