Hlavní obsah

Moderní technologie ve školkách: děti díky nim lépe spolupracují

– Praha
Právo, PEH

Místo zelené křídové tabule interaktivní plocha připojená k projektoru, tablety na všech lavicích a pod lavicemi zásuvky k připojení počítače; mnohým nás to zní stále jako sci-fi, pro žáky základních a středních škol se ale moderní technologie staly běžnou součástí výuky. Interaktivní pomůcky se postupně začínají prosazovat i v mateřských školách. Učitelky si je chválí, někteří rodiče jsou na rozpacích.

Foto: Magic Box

Děti s interaktivním kobercem

Článek

„Doma má dcera tablet a instalovali jsme jí do něj spoustu vzdělávacích her. Určitě to má na její vývoj dobrý vliv. Nelíbí se mi ale představa, že by ve školce koukala celou dobu do tabletu. Od školky očekávám, že bude mít spíše socializační význam, měla by si hrát s ostatními dětmi,” říká třicetiletá Katka z Čakovic, matka čtyřleté Magdy.

Právě proto vybrala školku, kde moderní technologie příliš nepoužívají a učitelky si s dětmi spíše kreslí a hrají klasické hry.

Pomoc při udržení pozornosti

Podle některých pedagogů ale interaktivní pomůcky nemusí socializaci bránit. „Dnešní předškolní děti jsou zcela zběhlé v používání tabletů, ovládají počítače, telefony a jiné technické přístroje,” myslí si Petra Jindráčková, ředitelka mateřské školy Šluknovská v Praze 9.

„Využíváním interaktivních technologií se děti rozvíjí v mnoha oblastech. Pomáhají jim například udržovat pozornost, protože musí poslouchat a snažit se správně pochopit zadání,” dodává Jindráčková.

Přirozené prostředí na zemi

Když se ve školce rozhodli pořídit interaktivní pomůcku, sama navštívila několik prezentací, aby vybrala tu správnou. „Při výběru jsme měli jako hlavní kritérium prostor, snadné ovládání, dostatečná nabídka softwaru a využitelnost ve více třídách, tedy přenosnost,” vysvětluje Jindráčková.

Nakonec pro svou školku zakoupili Magic Box, který se od interaktivních tabulí liší v tom, že se interaktivní plocha umístí na zem a děti si tak hrají v pro ně přirozeném prostředí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám