Hlavní obsah

Zprošťující verdikt v kauze Metropolitní univerzity je pravomocný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Osvobozující verdikt nad zakladatelkou Metropolitní univerzity Praha (MUP) Annou Benešovou, předsedou správní rady školy Petrem Haluzou a podnikatelkou Nikolou Chuchlovou je pravomocný. Státní zástupkyně se proti němu neodvolala. Obžaloba je vinila z vyvedení dvou miliónů korun z dané školy. Podle dubnového rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 10 se však trestný čin nestal.

Foto: Archiv ČTK

Zakladatelka Metropolitní univerzity Praha Anna Benešová

Článek

Kauza má počátek v roce 2008. MUP tehdy sdílela s krachujícím gymnáziem Minerva budovu patřící magistrátu. Univerzita potřebovala kvůli nově přijatým studentům rozšířit prostory, zástupce vedení gymnázia Pavel Chuchla však s univerzitou nechtěl jednat.

Škola se proto obrátila na Chuchlovu přítelkyni Nikolu Paluskovou, která se za Chuchlu později provdala. Haluza jí nabídl dva milióny korun za to, že vyklizení budovy zajistí.

Jménem univerzity s ní uzavřel „smlouvu o zajištění materiálních předpokladů výuky”, ve které byl výčet různých činností. Vyplacení dvoumiliónové odměny následně schválila správní rada.

Chytrý obchodní tah, tvrdí soudce

Podle obžaloby Benešová uvedla její členy v omyl tvrzením, že dívka dohodu splnila, státní zástupkyně však tvrdila, že k plnění činností nedošlo. Samotná škola zastávala při procesu stanovisko, že jí jednáním obžalovaných žádná škoda nevznikla.

Podle předsedy senátu obvodního soudu Tomeho Frankiče Benešová, Haluza a Chuchlová podvod nespáchali. Podle trestního zákoníku je pachatelem podvodu ten, kdo se obohatí uvedením někoho jiného v omyl, a způsobí tak škodu na cizím majetku.

„MUP buď mohla uplatit Chuchlu nebo jeho matku, anebo tu byla varianta, která není trestná: jít na to přes slečnu Paluskovou. Měla slíbenou velkou odměnu a ta byla vázána na to, aby se prostory gymnázia reálně uvolnily. Byla jí nabídnuta nějaká práce, přičemž na tom, co bude reálně dělat, MUP podle názoru soudu nezáleželo,” uvedl v dubnu soudce s tím, že šlo o „chytrý obchodní tah”.

Benešová byla v minulosti v souvislosti s univerzitou odsouzena k podmíněnému trestu za zpronevěru a podplácení. Podle tehdejšího rozsudku umožnila bezplatné studium mimo jiné zájemcům z pražského magistrátu, na náklady univerzity si také nechala zrekonstruovat svůj byt i dům. Tehdejší prezident Václav Klaus jí však udělil milost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám