Hlavní obsah

Nemocnice rozšiřují výzkum čínské medicíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Su-čou

České nemocnice budou ve výzkumu tradiční čínské medicíny spolupracovat i s odborníky z univerzity v Cambridgi. Dohody o spojení s prestižním britským ústavem na pondělním setkání ministrů zdravotnictví zemí střední a východní Evropy a Číny v čínském městě Su-čou podepsali zástupci Fakultní nemocnice Motol a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Z loňského otevření vědeckého centra v Hradci Králové. Na snímku čínská vicepremiérka Liou Jen-tung s ředitelem hradecké nemocnice Romanem Prymulou

Článek

„Konkrétně se jedná o to, že chceme zkoumat různé látky, které pocházejí z tradiční čínské medicíny, a jejich mikrobiální nebo antimikrobiální efekt,” uvedl ředitel hradecké nemocnice Roman Prymula.

Problém s vývojem antibiotik

„To znamená, že budeme sledovat, jestli není možné nahradit nějaká antibiotika těmito přírodními antibiotickými látkami,” doplnil.

Na projektu se budou podílet celkem čtyři pracoviště, kromě Cambridge a hradecké nemocnice také univerzita v Šanghaji a nemocnice Šu Guang. Práce na výzkumu podle Prymuly začne okamžitě, týmy jsou připraveny. Smyslem jejich bádání bude vyřešit problémy s vývojem nových antibiotik.

„Snažíme se vrátit zpět k přírodě a hledat látky, které mají přirozený efekt, a jejich kombinací nahradit některá antibiotika,” popsal Prymula.

Léčba alzheimera

Motolská nemocnice uzavřela dvě dohody. První potvrzuje již probíhající výměnu expertů, čínská strana má podle ředitele nemocnice Miloslava Ludvíka zájem například o dětské lékaře nebo ambulantní léčbu, která v Číně prakticky neexistuje.

Druhá dohoda je zaměřena na ověřování efektů látek tradiční čínské medicíny v neurologii. „Týká se to dalších postupů v léčbě Alzheimerovy choroby a možné působení je v oblasti roztroušené sklerózy,” popsal Ludvík. Právě v tomto výzkumu bude spolupracovat i Cambridgeská univerzita.

Zájem Cambridge o projekty plyne dle Ludvíka z toho, že na univerzitě funguje pracoviště zaměřené na ověřování postupů tradiční čínské medicíny. „Číňané mají extrémní zájem na exportu tradiční čínské medicíny, my zase máme extrémní zájem na tom, aby byla více založena na důkazech,” přiblížil ředitel Ludvík.

Zahájení schůzky ministrů zdravotnictví zemí střední a východní Evropy s Čínou se zúčastnil také premiér Bohuslav Sobotka. Ve svém projevu označil zdravotnictví za důležitý pilíř spolupráce v rámci platformy 16+1. Mezi Čínou a zeměmi Evropy podle něj díky ní vzniká ideový most, který umožňuje spojovat tradice i moderní postupy z obou částí světa.

Reklama

Související články

Čínskou medicínu si zaplatí každý sám

Tradiční čínskou medicínu, kterou využívají ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, neplánuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) hradit ze...

Výběr článků

Načítám