Hlavní obsah

Studenti nesouhlasí s poklesem výdajů na VŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Proti návrhu na pokles výdajů pro vysoké školy, který předložilo ministerstvo financí v rozpočtu na rok 2017, se ohradili také studenti. Předsednictvo Studentské komory Rady vysokých škol (SK RVŠ) tak navázalo na usnesení České konference rektorů a vyzvalo studenty a studentky vysokých škol, aby byli připraveni aktivně reagovat na současný vývoj.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo financí v návrhu, který před týdnem předložilo vládě, na vzdělávání nepřidalo prakticky nic. Vysokým školám nebyly ani dorovnány finance, které letos získaly od ministerstva školství mimo schválený rozpočet. Deficit prostředků, které mají mít na vzdělávání k dispozici, se prohloubil z letošních 1,3 na 1,5 miliardy korun.

Ostře se proti tomu postavili rektoři i akademický senát Univerzity Karlovy. [celá zpráva] Nespokojené hlasy  z vysokoškolského prostředí zaznívají i nadále.

Vládě je prý budoucnost ČR lhostejná

„Návrh rozpočtu ministerstva financí pro celou kapitolu školství je zcela v rozporu s tím, že podpora školství měla být jednou z priorit vládní politiky a rovněž by měla být prioritou celospolečenskou,” řekl předseda Studentské komory Rady vysokých škol Hynek Roubík.

Předseda komise pro vysokoškolskou samosprávu Ladislav Lázňovský tvrdí, že tím vláda dává signál, že je jí budoucnost ČR lhostejná.

„Snížit prostředky pro vysoké školy v době, kdy si naše ekonomika žádá kvalifikované pracovníky a služby poskytované státem potřebují více odborníků v jakékoliv oblasti, je velmi nezodpovědné,” poznamenal. Je pravděpodobné, že se aktuální návrh rozpočtu změní. Bude se o něm jednat zřejmě až do září.

Ohodnocení učitelů

Studentská komora Rady VŠ, která zastupuje vysokoškolské studenty v ČR, poukázala na roli vysokého školství ve společnosti. Vychovává kvalifikované odborníky, kteří budou mimo jiné řídit a rozvíjet firmy, starat se o zdraví obyvatelstva a vzdělávání dalších generací, měnovou a finanční stabilitu nebo dokonce řídit stát.

„Předsednictvo SK RVŠ je přesvědčeno, že vysokoškolští učitelé si za svou důležitou roli zaslouží řádné ohodnocení, že prostředí a materiální zabezpečení, které čerpají naši studující si žádá zásadní zdroje na vylepšení. V neposlední řadě je nezbytné poskytnout zdroje pro rozvoj našich vzdělávacích institucí, aby obstály v silném konkurenčním prostředí dnešního světa,” uvedlo v tiskové zprávě.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) zásadně nesouhlasí s návrhem rozpočtu, který předložilo ministerstvo financí. Pro vysoké školy žádá alespoň miliardu navíc, což by v podstatě zachovalo současný stav. Vysoké školy hospodaří s přibližně 21 miliardami korun. Už letos jim hrozil miliardový propad, ale ministerstvo ho snížilo na 260 miliónů korun přidáním peněz nestandardními cestami mimo rozpočet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám