Hlavní obsah

Přesun zeměměřické školy se zatím nekoná, klíčový bude zájem o studium

Novinky,
Praha

Plánované sloučení Střední průmyslové školy zeměměřické v Praze 9 se Střední průmyslovou školou stavební Josefa Gočára v Praze 4 se nekoná. Zákonným zástupcům žáků školy to na středečním jednání oznámili pražská radní pro oblast školství Irena Ropková (ČSSD) a předseda výboru pro výchovu a vzdělávání Patrik Nacher (ANO). Do budoucna je podle Ropkové nutná především změna v komunikaci školy s veřejností a zastavení dramatického úbytku žáků. Škola však špatnou komunikaci odmítá.

Foto: MHMP

Pražská radní pro oblast školství Irena Ropková (ČSSD)

Článek

„Po důkladném zvážení jsem se rozhodla plán prozatím odložit, a to i přesto, že si za důvody stojím, a považuji jej za logické řešení, kterému se bohužel do budoucna nebude možné vyhnout, pokud by měl být zachován současný nevyhovující stav,“ uvedla Ropková.

Připomněla, že na provoz poloprázdné budovy vynakládá město každoročně přibližně tři milióny korun a dalšími dvěma musí přispívat z rezerv na platy zaměstnanců, neboť příspěvek ze státního rozpočtu vzhledem k nízkému počtu žáků nedostačuje.

Za deset let ubyly dvě třetiny žáků

V květnu představený plán na sloučení obou škol a přesunutí výuky na Prahu 4 se obecně u studentů a jejich rodičů nesetkal s kladnou odezvou. [celá zpráva]

SPŠ zeměměřická za uplynulých deset let přišla o dvě třetiny žáků. Budova školy pro 400 z nich má dnes necelou stovku studujících, jak pro Novinky připomněla ředitelka odboru školství Lenka Němcová.

„Když se nepodaří pokles zastavit, ke sloučení později musí dojít. Počet žáků strmě klesal, i když se tento obor v Praze jinde neučí,” dodala.

Škola však Novinkám upřesnila, že celkový počet jejich žáků je 167, tedy 97 v denním a 70 v dálkovém zkráceném studiu.

Chystaná změna měla být snahou řešit neudržitelný stav související s nízkou naplněností školy, vysokými náklady na provoz poloprázdné budovy a současně nedostatečnými výsledky ze strany vedení školy při snaze situaci řešit.

„Vedení školy dlouhodobě usiluje o zvýšení počtu nových žáků. Škola prezentovala studijní obor Geodézie a katastr nemovitostí v různých publikacích,” napsala Novinkám zástupkyně ředitele Hana Lebedová s tím, že inzerce probíhala i ve všemožných médiích.

„V přímém kontaktu se zájemci o studium býváme každoročně díky akci Schola Pragensis, pro žáky 8. a 9. tříd ZŠ rovněž pořádáme Dny otevřených dveří a Projektové dny. Účastníme se mezinárodní akce GIS Day, na které se široká veřejnost seznamuje s moderními technologiemi v oboru zeměměřictví,” doplnila.

Na trhu práce o zeměměřiče zájem je

Školu nyní čeká náročný úkol: zastavit úbytek žáků a oslovit širokou veřejnost s cílem popularizovat zeměměřický obor a nalákat nové zájemce o studium.

„Zeměměřiči jsou žádanými odborníky na trhu práce, a to nejen ve veřejném sektoru. Je zapotřebí, aby škola více využívala možnosti propagace, více spolupracovala se základními školami a kromě toho oslovovala zájemce i na sociálních sítích a v médiích,“ řekl Nacher.

Hlavní město je dle slov Ropkové připraveno škole pomoci. „Pomůžeme škole nalézt vhodné nájemce, kteří zaplní prázdné prostory rozlehlé budovy, zprostředkujeme spolupráci s Institutem plánování a rozvoje a dalšími významnými městskými a státními institucemi a škole rovněž nabídneme k využití městský mobiliář pro účely propagace,“ vyjmenovala radní.

Podle ní by si také škola měla hlídat možnosti čerpání prostředků v grantových programech a také z prostředků strukturálních fondů Evropské unie. „Oceňuji, že vedení školy si uvědomuje, že stávající neuspokojivý stav je nutné do budoucna změnit, a že se do řešení situace chtějí zapojit i takové instituce, jako je Český úřad zeměměřický a katastrální nebo Zeměměřická komora,“ doplnila Ropková.

„Jsem rád, že jsme našli řešení této složité situace – jak to udělat, aby se škola nemusela slučovat a stěhovat, a zároveň, jak se chovat ekonomicky a hospodárně. Doufám, že to nastartuje aktivitu a motivaci všech zúčastněných jak ve škole, tak i kolem ní, aby se změnil trend zájmu studentů o tuto školu,“ uzavřel Nacher.

SPŠ stavební byla na nové žáky připravena

Prozatímní vyřešení situace znamená, že nově přijatí studenti skutečně půjdou na školu, na kterou se dostali. Obavy rodičů, jestli by v prostorách SPŠ stavební Josefa Gočára byly pro žáky-zeměměřiče vhodné podmínky, se již dříve snažil rozptýlit ředitel školy na Praze 4 Tomáš Langer.

Plánované sloučení škol považoval za logickou reakci zřizovatele na dlouhodobě malou obsazenost budovy SPŠ zeměměřické. SPŠ stavební Josefa Gočára je podle něj vhodnou volbou nástupnické organizace z hlediska místních podmínek a blízkosti oborů obou škol.

„Zeměměřičům vytvoříme vhodné podmínky ke studiu, a přestože je jejich obor specifický, co se týče požadavků zejména na rozsáhlé venkovní plochy s vybudovanou stabilizací měřických bodů, jsem přesvědčen, že vysoká kvalita oboru zůstane zachována,“ sdělil ještě před středečním jednáním Novinkám. Nelze vyloučit, že jeho slova v budoucnu opět mohou být aktuální.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám