Hlavní obsah

Ze šesti středních škol hodlá Praha udělat tři

Právo, trj
Praha

Především uvolnit prostory pro jiné školy je motivem návrhu sloučit od 1. září některé pražské střední školy. Návrh staronové radní Ireny Ropkové (ČSSD) ve čtvrtek probíral výbor pro vzdělávání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Budoucí zeměměřiči by už neměli chodit do budovy průmyslovky v ulici Pod Táborem v Praze 9. Jejich obor by přejala stavební průmyslovka Josefa Gočára v Praze 4.

„Uvolněná budova se primárně nabídne Praze 9, která má nedostatek místa pro základní školy, případně pro jiné školské účely,“ řekl Právu předseda výboru Patrik Nacher (za ANO), podle něhož je zeměměřičů málo.

„Nikdo nechce zlikvidovat ten obor, ale prostě není možné, aby škola měla 80 míst v budově pro 400 žáků,“ dodal Nacher. Úspora má činit asi tři milióny korun ročně.

Negativní emoce

Do jedné organizace se mají sloučit učiliště na Vyšehradě a praktická škola v Chabařovické ulici v Praze 8. Studenti praktické školy by jezdili na Vyšehrad. Praha 8 potřebuje budovu v Chabařovické ulici, jejímž je vlastníkem, pro základní školství. Město ušetří roční nájemné asi 1,6 miliónu korun.

„Zeměměřiči přinesou negativní emoce ze strany rodičů a žáků, máme s nimi svolanou schůzku,“ řekla Ropková. Někteří členové výboru ale vyjádřili obavy ze spojení školy pro geodety se stavaři. Obor se má ale zachovat. Podle Ropkové je nejcitlivější sloučení Chabařovické s učilištěm na Vyšehradě, které by přicházelo v úvahu v roce 2017. „Kdyby to Praha 8 nepožadovala, ke slučování bychom nepřistupovali,“ uvedla radní.

Organizační změna by se měla týkat centra odborné přípravy na Poděbradské ulici a učiliště služeb v Novovysočanské ulici, obě školy jsou v Praze 9. V tomto případě by se ale nikdo nikam nestěhoval, ani by se nepropouštělo.

Město chce ale podle výboru řešit personální rozvrat v učilišti služeb po odvolání ředitelky kvůli manažerskému pochybení. Nástupnickou organizací by bylo centrum na Poděbradské.

Záměr musejí potvrdit radní a po nich v červnu zastupitelé, v koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice má panovat shoda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám