Hlavní obsah

Český student dostal v Británii ocenění za studentský design

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Praha

Český student Jan Rosický obdržel ve Velké Británii ocenění za studentský design. Diplom mu udělila Královská společnost umění (Royal Society of Arts - RSA), jak informovala soukromá vysoká škola Prague College, na níž Rosický studuje.

Foto: Prague College

Vítězný projekt „M“ českého studenta Jana Rosického

Článek

Čtyřiadvacetiletého studenta ocenila porota za koncept přenosného zařízení s aplikací, která sleduje veškeré náklady nezávisle na sobě a třídí je do výdajových kategorií, aniž by uživatel musel údaje vkládat.

Cílem celosvětové soutěže Student Design Awards je najít nejlepší mladé designéry na světě. Pro 900 přihlášených je ročně připraveno dvanáct cen. V 92leté historii udílení těchto cen je Jan Rosický prvním vyznamenaným Čechem.

Navrhne změny chování uživatelů

„Aplikace je postavena nejen na třídění výdajů do kategorií - to již některé aplikace dělají. Můj koncept automaticky výdaje analyzuje a navrhne změny chování uživatelů, využívá k tomu i chytrých prostředků sociální ekonomie a psychologie,” vysvětlil Rosický pro Novinky.

Foto: Jan Rosický

O co jde konkrétně? Přenosná část projektu nahrazuje bezkontaktní kartu a je kompatibilní se všemi bezkontaktními terminály, takže automaticky ukládá údaje o veškerých bezhotovostních platbách uživatele a na cloudu (místo pro ukládání dat na serveru, ke kterému mohou uživatelé přistupovat odkudkoliv – z počítačů, mobilů i tabletů) je vyhodnocuje.

Srovnání s kamarády

„Kromě zobrazení aktuálních informací a stavu pro okamžité rozhodování aplikace každý měsíc vyhodnotí tři nejdůležitější poznatky a prezentuje je uživateli formou srovnání s podobnou skupinou lidí,” pokračuje Rosický.

„Například Měsíčně utrácíš v klubech v průměru o 600 Kč více než tví přátelé. Zároveň aplikace rozpozná stavy nekontrolovaného spontánního utrácení a bojuje proti tomu vtipnými upozorněními.”

Zkušenosti s pokročilými koncepty získal jako spoluzakladatel technologicko-zdravotního projektu Invent Medical, který se soustředí na 3D tisk, software a využití tzv. internetu věcí v medicíně.

Díky internetu věcí (Internet of Things) lze přes internet a počítač obsluhovat nástroje, u nichž to dříve možné nebylo, například chytré budovy. Typicky jde o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám