Hlavní obsah

Studenti z Hořic vyrobili sochu Anežky České. Půjde do Vatikánu

Hořice (Jičínsko)

Studenti Střední průmyslové školy kamenické a sochařské z Hořic vytvořili z vyhnánovského pískovce sochu Anežky České. Jak informoval ředitel školy Josef Moravec, letos na podzim by měla být umístěna ve Vatikánu.

Foto: David Taneček, ČTK

Snímek ze 4. května, sochu Anežky České dokončuje David Šupol.

Článek

„Papež vyhlásil Svatý rok milosrdenství a Anežka Česká je takovou typickou českou světicí, která se milosrdenstvím zabývala,” řekl Moravec. Podle něj se nyní ve Vatikánu dojednává umístění sochy, slavnostní odhalení by mělo být v září.

Na konci května zamíří socha z Hořic do budovy Senátu v Praze, kde by měla být umístěna do 26. srpna.

Již sedmnáctá socha světice

Sochu vyrobili za pět týdnů čtyři studenti školy podle návrhu někdejší studentky Aleny Kubcové z roku 2012. Je již třetí skulpturou tohoto typu. První dvě jsou umístěny v Myštěvsi a v Pavlově.

Socha pro Vatikán je 160 centimetrů vysoká, podstavec na výšku měří 32 centimetrů. Socha i s podstavcem váží zhruba 300 kilogramů.

Nyní dokončená socha je již sedmnáctou sochou české světice, kterou studenti hořické školy vytvořili. „Máme sochu Anežky například v Arcibiskupském paláci v Praze, v Litomyšli, Červeném Kostelci nebo například v Chrudimi,” řekl Moravec.

Reklama

Související témata:

Související články

V Brně skládají neandertálce

Trochu to připomíná skládačku. Nejprve musel odlít z poly-uretanu kopii kostry neandertálského lovce, pak na ni nabaloval místo svalů hmotu, kterou teď tvaruje...

Výběr článků

Načítám