Hlavní obsah

Třetinu všech jihočeských základních škol tvoří malotřídky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Malotřídky, kde žáci navštěvují jen první stupeň, tvoří v Jihočeském kraji třetinu ze všech základních škol. V současnosti jich je v regionu 71. Tato zařízení mají tradici hlavně v malých obcích. Přestože do některých chodí jen menší počet dětí, udržují si zde stabilní postavení. Za posledních sedm let ubyla jen jedna.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Oproti předchozímu školnímu roku v září 2015 nezahájila výuku pouze malotřídka ve Stožci na Prachaticku,” uvedla Jana Palmová z odboru školství jihočeského krajského úřadu. Jinak si podle ní většina těchto škol v regionu udržuje kontinuitu.

Platí to i pro klasické základní školy, kterých je momentálně v Jihočeském kraji 221, což je pouze o dvě méně než v roce 2009.

Učitelé se tam mohou žákům víc věnovat

Malotřídky jsou v řadě obcí jejich dlouholetou součástí, i když provoz může znamenat poměrně vysoké náklady, neboť počet žáků nebývá vysoký. Děti jsou zde věkově rozděleny do několika skupin a probírají stejné učivo jako na základních školách, do nichž přestupují na druhý stupeň.

„Nebylo vždycky jednoduché tady školu udržet, stálo nás to dost úsilí. Ale věděl jsem, že jakmile bychom jednou provoz ukončili, těžko bychom ho znovu obnovovali," řekl starosta Petříkova na Českobudějovicku Luděk Bína.

Tamní malotřídka se stala vyhledávanou i pro rodiče z okolních vesnic a měst. Proto ji navštěvují například děti z Borovan nebo Českých Velenic. „Přístup učitelů k dětem je na tomto typu škol odlišný. Je to dáno tím nižším počtem. V takovém případě se učitel může žákům věnovat víc,“ řekl Bína.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám