Hlavní obsah

Americká raketa vynese k ISS obytný nafukovací modul

Nafukovací obytný modul bude nepochybně nejatraktivnější zásilkou, kterou má k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vynést nosná raketa Falcon 9 s nákladní lodí Dragon. Let bude prvním projektem soukromé společnosti SpaceX po nezdařeném startu loni v létě, kdy nosná raketa Falcon explodovala. Start bude v pátek po půl jedenácté v noci středoevropského času.

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti na ISS budou testovat nafukovací obytný modulVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Nafukovací modul BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) je výrobkem společnosti Bigelow Aerospace a páteční start bude počátkem jeho dvouletého ostrého testu. Po připevnění k vesmírnému komplexu se v květnu naplní vzduchem do objemu 16 krychlových metrů, tedy do velikosti malé ložnice.

Bydlet v něm prozatím ale nikdo nebude. Počítá se s tím, že posádka ISS do modulu čtyřikrát až šestkrát za rok vstoupí, aby odebrala vzorky vzduchu a změřila teplotu a radiaci.

Pokud se experiment podaří, půjde podle amerických expertů o malou revoluci v kosmickém bydlení. Nafukovací moduly se mají využívat při budování základen na Měsíci a Marsu. Vědci nyní pracují na vylepšení obalu, který má být odolnější proti nárazu kosmického "smetí" než plášť standardních modulů.

Shoří v atmosféře

Po dvou letech bude nafukovací modul odpojen a poslán k Zemi, kde shoří v atmosféře. Už za půl roku ale má být podle agentury AP k ISS dopraven další model. Společnost Bigelow Aerospace chce dokonce vyrobit nafukovací modul o velikosti autobusu a nakonec prý i velký nafukovací hotelový komplex.

Foto: NASA

Raketa SpaceX Falcon 9R při startu explodovala

Společnost SpaceX očekává páteční start s napětím, protože zatím poslední start nákladní lodě Dragon k ISS se koncem loňského června nezdařil. Nosná raketa Falcon9 explodovala zhruba dvě a půl minuty po vypuštění, zřejmě kvůli závadě ocelové vzpěry, která uvolnila héliové tlakové lahve.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám