Hlavní obsah

Ministerstvo pro místní rozvoj má připraveny téměř tři miliardy korun pro školky

– Praha

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má pro výstavbu, rekonstrukci a pořízení vybavení pro mateřské školy přichystáno 2,87 miliardy korun. V rámci Integrovaného regionálního operačního programu vyhlásilo dvě výzvy. Jejich nastavení koordinovalo s ministerstvem školství (MŠMT). Evropská unie financuje 85 procent, zbytek připadá na národní spolufinancování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

„Podpora předškolního vzdělávání reaguje i na aktuální legislativní stav. Proto do oblasti podpory nebyly zařazeny pouze registrované mateřské školy podle příslušného školského zákona, ale jsou podporovány i další formy péče o dítě ve věku 0-6 let. Jedná se např. o firemní školky, mateřská centra a zejména dětské skupiny, kdy může žadatel dosáhnout na podporu veškerého vybavení včetně alternativních pobytových staveb,” řekla Novinkám ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

„MMR tak ve své výzvě pokrývá všechny oblasti předškolní péče o děti a šanci na podporu tak mají všechny subjekty, včetně těch méně tradičních,” dodala.

„Tím pomůžeme uspokojit poptávku po předškolním vzdělání a umožníme lepší zapojení rodičů s dětmi předškolního věku na trhu práce.”

Od infrastruktury po pomůcky

Ministerstvo chce podle Šlechtové podpořit stavby a stavební práce spojené s vybudováním nové infrastruktury včetně inženýrských sítí, stavební úpravy stávající infrastruktury (včetně zabezpečení bezbariérovosti), nákup budov, pořízení vybavení budov a učeben a pořízení kompenzačních pomůcek.

Podpora může být poskytnuta na zvýšení kapacity mateřských škol, dětských skupin, služeb péče o děti, spolků zajišťujících péči o děti do tří let a předškolní vzdělávání dětí (např. lesní školky, mateřská centra, předškolní kluby).

Pro výzvu „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání” je připraveno 1,15 miliardy korun, pro výzvu „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené lokality” dalších 1,72 miliardy korun.

Výzev může být více

Ve zprávě ministerstva se rovněž uvádí, že maximální výše celkových způsobilých výdajů je 60 miliónů korun, minimální výše výdajů na jeden projekt je 750 tisíc korun.

„Nově vyhlášené výzvy Integrovaného regionálního operačního programu zaměřené na investiční podporu předškolního vzdělávání byly nastaveny ve spolupráci s resortem školství, aby odpovídaly potřebám v území, včetně dostatečné finanční alokace. Příjem žádostí o podporu v těchto výzvách bude ukončen 22. dubna 2016,” doplnila Šlechtová.

Podle ministryně se navíc nejedná o poslední výzvu zaměřenou na podporu předškolního vzdělávání.

„Další výzva je plánována na rok 2017, ale v případě velkého zájmu ze strany žadatelů je možné pružně reagovat a připravit další výzvu již v průběhu roku 2016 nebo navýšit alokaci vyhlášených výzev.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám