Podle ministerstva zemědělství mléko obsahuje na 100 ml 4,5–4,9 g mléčného cukru – laktózy. „Což znamená, že v krabičce školního mléka je necelých 10 g přidaného cukru, a to plně vyhovuje doporučení, které uvádí Zdravá školní svačina,” sdělil mluvčí resortu Hynek Jordán.

Podobně je tomu podle něj u zakysaných mléčných výrobků. Smetanové a tvarohové výrobky podle něj o trochu větší obsah cukru mají. „Zde ale jde o množství pouhých 80 g, což v celkové denní doporučené dávce mléka a mléčných výrobků nehraje tak významnou roli,” vysvětlil mluvčí.

Podle lékařky to neodpovídá zdravé výživě

Iniciativa doplnila, že posuzované výrobky vedle vyššího obsahu cukrů a tuků obsahují chemická barviva, stabilizátory a zahušťovadla. Některá ovocná mléka nemají v sobě ovoce vůbec nebo jen stopové množství a dobarvována jsou karmínem.

„Na začátku byla dobrá myšlenka – podpora mléčných svačinek pro školáky. Výsledkem je realizace programu, který nemá se zdravou výživou pro děti nic společného a naopak přispívá k nárůstu dětské nadváhy a obezity,” uvedla lékařka a odborná garantka Skutečně zdravé školy Hana Krejčí.

„V případě přídavných látek je negativně hodnocen obsah zahušťovadla karboxymetylcelulózy, jehož deklarovaný obsah je pouhých 0,02 procenta, a naopak je kritizován nízký obsah kakaa, které je ale podle druhu výrobku deklarováno v množství 1,1 procenta až tři procenta,” brání projekt Jordán, podle kterého je na školách a rodičích, jaký sortiment mléčných výrobků budou vybírat.

Evropský parlament chtěl podporu jen pro neochucené mléko

Občanská iniciativa pro hodnocení mléčných výrobků použila doporučení zdravotního ústavu zveřejněné v dokumentu Zdravá školní svačina, na kterém spolupracoval se Společností pro výživu.

Evropský parlament navrhl, aby se podpory dočkalo jen neochucené a neslazené mléko. České ministerstvo zemědělství s tím ale nesouhlasí, chce v něm mít více produktů, například sýrů. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) označil na konci srpna návrh parlamentu za nelogický, souhlasili s ním zástupci zemí visegrádské čtyřky.

Program je dobrovolný

Ministerstvo školství v úterý uvedlo, že se připravují změny, které by měly zajistit úpravu procenta cukrů a tuků v mléčných produktech nabízených v tomto evropském programu. Případné úpravy navrhuje ministerstvo zemědělství a musí je schválit vláda. Úřad také připomněl, že zapojení škol do programu je dobrovolné.

Téma zdravých svačin ve školách se dostalo do popředí v souvislosti s novelou školského zákona, která od září zakazuje prodej nezdravých potravin a nápojů ve školních automatech a bufetech. Stále ale nebylo vymezeno, kterých potravin se konkrétně týká.

Vyhláška, již připravuje ministerstvo školství ve spolupráci s resortem zdravotnictví, zatím nebyla dokončena. Ještě není hotov ani metodický pokyn pro ředitele, který by měl formou doporučení vyhlášku dočasně nahradit. Podle úterního vyjádření ministerstva školství by měl být brzy schválen.

Nejen pro základní školy

Ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že loni vydalo pro školy a školská zařízení doporučení, které obsahuje obecné požadavky na určité potraviny, jež jsou nabízeny žákům ve školních automatech a bufetech. Své podklady pro připravovanou vyhlášku ohledně nezdravých potravin resort už předal i ministerstvu školství, doplnila mluvčí zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Program byl původně určen pro žáky základních škol, od září 2009 mohou dotované mléčné výrobky konzumovat také děti z mateřských škol a studenti středních škol. Žáci si na výrobky také přispívají. Podle SZIF dotace na mléčné výrobky pro školáky letos mírně vzrostou na 60,5 miliónu korun. Z toho 12 miliónů korun půjde z evropských zdrojů, zbytek z českého rozpočtu. Loni činila dotace 59 miliónů korun.

Podle zemědělského resortu nejde jen o podporu větší spotřeby mléka, kdy výrobky pomáhají v prevenci osteoporózy. Program se podle něj zaváděl i kvůli zjištění, že mnoho dětí přijímá méně vápníku a vitamínů A a B2.