Hlavní obsah

Změna spotřebního koše pro školní jídelny je podstatnější než automaty se sladkostmi

Praha

Nevylučuje se změna spotřebního koše, který určuje složení stravy ve školních jídelnách. Ministerstvo školství to považuje za důležitější téma než sladkosti v automatech a plánuje tuto otázku otevřít při jednáních s ministerstvem zdravotnictví. Na pondělním briefingu před zahájením mezinárodní konference, konané k 70. výročí školních jídelen, to řekl náměstek ministryně školství Stanislav Štech.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ilustrační foto

Článek

Poukázal na to, že zákaz nezdravých potravin a nápojů ve školních automatech a bufetech, který do školského zákona prosadil bývalý ministr Marcel Chládek (ČSSD), odvedl pozornost od nejpodstatnějších záležitostí.

Mezi ně v oblasti školního stravování patří právě úvahy o změně spotřebního koše na základě aktuálních výživových doporučení. Současná norma je čtvrt století stará.

„Určitě je to něco, co jsme po nástupu nového vedení považovali za to podstatné, na rozdíl od toho, jak technicky, právně a jinak vyřešíme coca colu v automatech,” poznamenal náměstek.

Ani nyní už by ale podle něj neměly být školní jídelny ztotožňované s nechvalně proslulou univerzální omáčkou UHO.

„Je to součást života ve škole, která se změnila a posunula daleko jinam,” řekl Štech. Existence školních jídelen má také širší souvislosti než jen zajištění nutričně vyváženého pokrmu. Ve školních jídelnách totiž společně jedí děti z různých sociálních vrstev.

Možné hrazení stravy sociálně znevýhodněným

Také kvůli sociálnímu významu školních obědů některé neziskové organizace zajišťují zaplacení obědů dětem z chudých rodin, které si to nemohou dovolit. Například projekt Obědy pro děti za dva roky zaplatil stravu ve škole 2500 dětem. Ministerstvo školství se chce zasadit o to, aby podobnou aktivitu dělal i stát.

Podle Štecha by se o tom mělo jednat s ministerstvem práce a sociálních věcí v souvislosti s možným hrazením stravy v mateřských školách sociálně znevýhodněným dětem po zavedení povinného posledního ročníku předškolního vzdělávání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám