Hlavní obsah

Státní maturity českou společnost rozdělují

Praha

Česká společnost nemá jasný a jednotný názor na správnost státních maturit. Podle zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) myšlenku státních maturit kladně hodnotí 45 procent dotázaných, zatímco 40 procent lidí má opačné stanovisko. Patnáct procent občanů se k otázce maturit nedokázalo vyjádřit. Na odmítání školného se ale většina lidí shoduje.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ilustrační foto

Článek

Oproti průzkumu z roku 2012 vzrostl podíl příznivců státních maturit. Před třemi lety je podporovalo jen 35 procent respondentů, zatímco 49 procent Čechů je odmítalo.

„Tento názorový posun reflektuje situaci, kdy veřejná diskuse o maturitách a jejich průběhu se do jisté míry zklidnila,” uvedli analytici CVVM.

Většina vysokoškoláků státní maturitu podporuje

Názory lidí se výrazně liší podle toho, jakého sami dosáhli vzdělání. Dotázaní s vysokou školou jsou daleko více přesvědčeni o tom, že státní maturita je správnou myšlenkou.

Oslovení lidé se základní školou a vyučením často nemají na tuto věc žádný názor a jen šestina z nich zvolený model závěrečných zkoušek středoškoláků považuje za rozhodně správný.

Mezi těmi, kterých se státní maturita nejvíce týká, tedy respondenty od 15 do 19 let, je situace obdobná – šestina z nich neví a jen šestina ji považuje za rozhodně správnou.

Ohledně školného převažuje odmítavý postoj

CVVM zjišťovalo i názor veřejnosti na placení školného na veřejných vysokých školách, který nadále zůstává odmítavý. Pro placení školného se vyslovila jen pětina dotázaných (21 procent).

Téměř tři čtvrtiny obyvatel s platbami na veřejných vysokých školách nesouhlasí. Od roku 2009 postupně klesá podpora školného, zatímco nesouhlas s jeho zavedením postupně sílil.

„Relativně vyšší podporu má zavedení školného mezi dotázanými, kteří se hlásí k pravici, a mezi dotázanými s vysokoškolským vzděláním,” konstatovali autoři výzkumu.

Mezi nejmladší generací rozhodně nesouhlasí s placením školného téměř polovina dotázaných (47 procent), kdežto ve střední generaci, tedy mezi generací rodičů je to třetina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám