Hlavní obsah

Akreditační komise rozhodne o speciální pedagogice na UJAK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Akreditační komise bude na zasedání, které začalo v pondělí 14. září, rozhodovat o prodloužení akreditace magisterského oboru speciální pedagogika na Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK). Stávající akreditace vyprší na konci září. UJAK si přeje zachování oboru pro stávající studenty do konce roku 2016. Mezitím se řeší i samotná existence této soukromé vysoké školy.

Článek

Škola ještě o prázdninách doplňovala materiály, které po ní žádala Akreditační komise i odborný hodnotící panel, posuzující kvalitu studia speciální pedagogiky na UJAK. „Všechny požadované podklady škola dodala v termínu,” řekla ČTK předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Stanovisko Akreditační komise k prodloužení akreditace, které bude muset ještě formálně potvrdit ministerstvo školství, bude mít zásadní dopad na budoucnost studentů speciální pedagogiky. Jedná se převážně o učitele, kteří si zde v kombinovaném studiu doplňují potřebnou kvalifikaci.

Potíže by mohli mít studenti chystající se na druhý ročník magisterského studia. Loni jich v prvním ročníku bylo zhruba 900. Problémy s dostupností opravného termínu by mohly navíc potkat studenty, kteří neuspěli u státnic.

Kritizovaná škola je připravená na obě varianty

Mluvčí UJAK Jan Červenka řekl, že škola má připravený scénář dalšího postupu pro pozitivní i negativní variantu. Podrobnosti nechtěl před jednáním komise sdělovat. „Věříme, že to dopadne dobře. Více jsme pro to udělat nemohli,” doplnil.

Komise škole opakovaně vyčítala nepřiměřený počet studentů vzhledem k počtu vyučujících. Kritizovala také kvalitu praxí i vedení diplomových prací. Škola to ale odmítá. Na její studenty jsou prý kladeny vyšší požadavky než na studenty veřejných vysokých škol.

Zatímco Akreditační komise bude nyní posuzovat situaci jednoho z oborů, ministerstvo školství se zabývá jejím podnětem k zahájení řízení, na jehož konci by mohla UJAK přijít o státní souhlas s provozováním soukromé vysoké školy.

Podnět, v němž poukazuje na údajné dlouhodobé závažné nedostatky ve fungování této školy, komise podala po dubnovém jednání. Představitelé UJAK ho napadli, obsahuje podle nich nepravdivé skutečnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám