Hlavní obsah

Nápad studentů má způsobit revoluci: Požáry se už nebudou hasit vodou

Novinky, zgl

S revolučním nápadem, jak hasit požáry, přišli dva studenti z americké George Mason University. Místo vody nebo pěnových přístrojů si s ohněm dokážou poradit pomocí speciálního reproduktoru. Viet Tran a Seth Robertson věří, že unikátní systém si již brzo najde uplatnění v našich domácnostech.

Studenti vymysleli jedinečný způsob hašení požárůVideo: George Mason University

 
Článek

„Využití tohoto zařízení vidím při řadě příležitostí. V první řadě ale myslím, že uplatnění najde v domácnostech – v kuchyni nad sporákem,“ neskrýval své nadšení Robertson, jeden z tvůrců novinky.

Podle jejich vize se kulatý reproduktor, který svým vzhledem tak trochu připomíná bandasku na mléko, zabuduje jednoduše poblíž sporáku, kde bude zároveň i požární čidlo. Ve chvíli, kdy by skutečně začalo hořet, měl by být jejich systém schopen oheň uhasit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jak by to vypadalo v praxi, demonstrovali na videu výše s hořící pánvičkou.

Foto: George Mason University

Zleva Seth Robertson a Viet Tran

Unikátní reproduktor funguje na poměrně jednoduchém principu. Vydává zvuk v rozmezí 30 a 60 hertzů, a právě při takovéto hladině vznikají vibrace schopné odvádět vzduch od požáru. Tím oheň ztratí sílu a prakticky okamžitě přestane hořet.

Bezpilotní stroje místo hasičů?

Robertson ale připouští, že v budoucnu by spolu se svým kolegou chtěli využít tento systém daleko sofistikovanějším způsobem. „Dovedu si představit, jak by se naše zařízení používalo při hašení požárů v lesích nebo budovách. Jednoduše by bylo připevněné třeba ke dronu,“ podotkl.

Podle něj by se systém mohl používat ve špatně dostupných oblastech nebo v rizikových lokalitách, kde by jinak hasiči museli riskovat své životy.

„Novinka nám dává šanci ochránit maximálně životy záchranářů,“ uvedl Tran s tím, že zmiňované bezpilotní stroje by mohli hasiči ovládat jednoduše na dálku, podobně jako to již nyní dělá armáda.

Nápad bojovat s požáry pomocí dronů není nikterak nový. Háček byl ale doposud v tom, že bezpilotní letouny vzhledem ke své subtilní konstrukci nedokázaly unést dostatek hasicího materiálu. Právě to by ale mohl nový systém změnit.

Měli je za blázny

Robertson a Tran si v rozhovoru pro server USA Today postěžovali, že pro jejich nápad neměl zprvu nikdo pochopení. Skeptici se prý našli jak mezi spolužáky, tak mezi profesory. Po prvních konstrukčních neúspěších je dokonce od celého projektu odrazovali.

Foto: George Mason University

Vyrobit museli několik reproduktorů, než uspěli. Funkční prototyp je úplně vpravo.

„My jsme to ale nevzdali, vrátili jsme se k rýsovacímu prknu, kde jsme nakonec náš prototyp navrhli. Nejhorší bylo najít ten správný hluboký tón. Teď už víme, že nejefektivněji dokáže hasit hip-hop,“ prozradil s úsměvem na tváři Tran.

Oba si již unikátní hasicí reproduktor nechali patentovat. Na trh by s ním chtěli jít v průběhu jednoho roku. Výroba prvního prototypu je vyšla na 600 dolarů, tedy něco málo přes 15 000 Kč. Výsledná cena v obchodech by díky masové produkci měla být výrazně příznivější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám