Hlavní obsah

Měsíc příští týden zakryje Slunce, tma ale nebude

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 20. března uvidíme částečné zatmění Slunce. V Praze začne v 9 hodin 36 minut a skončí v 11.56 hodin. Tma ale nebude, protože Slunce bude zakryto maximálně ze 75 procent.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Měsíc příští pátek zakryje 75 procent plochy slunečního kotouče.

Článek

Začátek a konec částečného zatmění se v různých místech republiky bude lišit. Nejdříve ho uvidí v Aši, a to v 9.34 hod., naopak v Havířově začne až v 9.41 hod.

Pokud bude hezké počasí, sluníčko uvidíme už od rána, protože 20. března vyjde v 6 hodin 12 minut. Ten den přivítáme i jaro. To začne v 23.44 hod.

„Letošní zatmění Slunce bude nádherná podívaná, ale nebude tak velké jako v roce 1999, kdy sluneční kotouč byl pokryt z 97 procent. Letos to v maximu bude jen 75 procent,“ řekl Právu Pavel Suchan, mluvčí České astronomické společnosti.

První kontakt temného měsíčního kotouče nastane v 9 hodin 34 minut. Slunce v té době najdeme nad jihovýchodním obzorem a Měsíc v té chvíli začne ukrajovat Slunce.

Jak čas poplyne, zatmění bude výraznější a temná silueta Měsíce v novu se bude postupně přesouvat doleva přes horní polovinu Slunce.

Maximum úkazu, kdy Měsíc ukousne přes 73 procent slunečního průměru, se odehraje v 10 hodin 46 minut.

Foto: ti, Právo

„Ne všude ale bude zakrytí stejné, protože úplné zatmění Slunce bude vidět nad severním oceánem. Proto v Česku čím severnější oblast, tím uvidíme až 75procentní zatmění, naopak nejjižnější místa ČR budou vidět jen zhruba 70procentní zakrytí slunečního kotouče,“ uvedl Suchan.

Po dosažení maximálního zákrytu se Měsíc začne pomalu odsouvat k levému hornímu okraji, kde v 11 hodin 57 minut sluneční kotouč opustí (v Praze).

Světlo se nezmění

Jedinou podmínkou, abychom zatmění Slunce viděli, je hezké počasí, tedy aby bylo jasno, bez mraků. Meteorologové se ale zatím zdráhají říci, jak bude, protože je ještě hodně dní do tohoto přírodního úkazu a nejpřesnější předpověď je jen den dopředu.

„Pětasedmdesátiprocentní zakrytí slunečního kotouče nezpůsobí pokles osvětlení. Kdo nebude vědět, že zatmění nad jeho hlavou právě probíhá, nepozná ho. A pokud bude zataženo, neuvidíme vůbec nic,“ uvedl Suchan. Tma tedy nebude.

Pozor na oči

Pokud ale bude jasno, Suchan varuje před přímým pohledem do Slunce. „Hrozí vážné či trvalé poškození zraku dokonce i při značném procentu zakrytí Slunce Měsícem. Ve všech případech se toho proto vyvarujte,“ tvrdí astronom.

Už vůbec se na Slunce při zatmění nemáme dívat přes okulár dalekohledem, který je nechráněný speciálním filtrem. Při takovém pohledu si můžeme propálit sítnici oka. „Přímé pozorování vyžaduje užití nějakého tmavého filtru,“ říká Suchan.

Rozhodně si prý ale tuto podívanou nemáme nechat ujít. Už proto, že další částečné zatmění Slunce bude pozorovatelné z našeho území 20. června 2021 a až v roce 2026 bude zakryto skoro 96 procent kotouče.

Kdy co v Evropě a v ČR uvidíme
Úplné zatmění Slunce 20. března 2015 (v ČR částečné)
Prstencové zatmění Slunce 20. června 2021 (v ČR částečné)
Částečné zatmění Slunce 25. října 2022
Částečné zatmění Slunce 29. března 2025
Úplné zatmění Slunce 12. srpna 2026 (v ČR částečné)
Úplné zatmění Slunce 2. srpna 2027 (v ČR částečné)
Částečné zatmění Slunce 12. června 2029
Prstencové zatmění Slunce 1. června 2030 (v ČR částečné)

Jednou za 400 let

Podle Suchana střední Evropě se úplná zatmění Slunce prakticky téměř vyhýbají. Pražané mohli tento úkaz pozorovat naposledy 12. května 1706 a další Česko uvidí až 7. října 2135, kdy pás totality bude probíhat 30 km severně od Prahy.

„Statistika opravdu vychází hrozivě, protože úplné zatmění Slunce je možné na jednom a tom samém místě pozorovat asi po 400 letech. Pro české území to vychází tak, že od počátku našeho letopočtu jsme měli zatím jen tři úplná zatmění Slunce. Proto i to částečné si nenechejme ujít,“ uzavřel Suchan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám