Hlavní obsah

V Jeruzalémě zřejmě našli místo, kde Pilát odsoudil Ježíše k smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při archeologických vykopávkách v opuštěné budově u Davidovy věže v jeruzalémském Starém Městě byl učiněn dlouho očekávaný objev. Pod podlahou vědci našli pozůstatky paláce, v němž se pravděpodobně odehrál poslední soud s Ježíšem Kristem. V současnosti muzeum v Davidově věži prezentuje nález veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Davidova věž v jeruzalémském Starém Městě

Článek

Vědci nalezli zbytky paláce už před časem, v současnosti se však podle deníku Washington Post začíná potvrzovat to, co bylo v minulosti pouze hypotézou, a to, že jde o místo, kde římský místodržitel v tehdejší provincii Judea Pilát Pontský vyřkl nad Ježíšem rozsudek o trestu smrti.

Budova, kterou tým izraelských archeologů pod vedením Amita Re’ema postupně odhaloval, sloužila za Osmanské říše v 19. století jako vězení.

„Jde o velkolepou starodávnou hádanku, která jedinečným způsobem prezentuje historii Jeruzaléma,“ říká Re’em.

V budově se nacházejí vzácné důkazy o životě obyvatel Svatého města v různých historických érách. Jsou zde symboly vyryté do zdí z doby židovského odboje ze 40. let 20. století, nádoby na barvení látek z éry křižáckých výprav či podzemní kanalizace z časů Heroda Velikého z přelomu letopočtu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Křesťanští poutníci v jeruzalémském Starém Městě už po staletí následují 14 Kristových zastavení na cestě zvané Via Dolorosa (Cesta utrpení). Její trasa se však během dějin mnohokrát změnila. Výchozí bod cesty, tedy 1. zastavení, má začínat právě na místě, kde měl být Kristus Pilátem odsouzen k smrti. Poloha tohoto místa je tématem debat představitelů církve, historiků či archeologů už odpradávna. Ve 13. století se například mělo za to, že leží u Antoniovy pevnosti v severovýchodní části města (nyní nedaleko mešity al-Aksá na Chrámové hoře).

Místo však nemá pouze vědecký význam, pro více než milión křesťanů, kteří každoročně Jeruzalém navštíví, jde o významnou součást posledních chvil Ježíše Krista. Zejména tedy pro ty, kteří se snaží příběh z evangelií podepřít přesnými údaji.

Dnes, i díky novým vykopávkám, panuje přesvědčení, že se místo, kde byl učiněn osudový verdikt, nachází v západní části města u Davidovy věže. Trasa Via Dolorosa se však pravděpodobně nezmění, alespoň ne hned. „Tato místa dělá svatými skutečnost, že tudy lidé chodili stovky let, modlili se, plakali. Nemyslím si proto, že se tento zvyk brzy změní,“ říká reverend David Pillegi z kongregace Christ Church, jejíž komplex stojí nedaleko Davidovy věže.

Reklama

Výběr článků

Načítám