Hlavní obsah

Sonda na kometě našla stopy uhlíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská sonda Philae, která minulou středu přistála na kometě Čurjumov-Gerasimenko, zaznamenala stopy organických molekul obsahujících uhlík, který je základem života na Zemi. V Berlíně to v úterý oznámili němečtí vědci s odkazem na údaje, které získali před tím, než se aparát odmlčel.

Foto: ČTK/AP

Kombinovaná fotografie modulu Philae na kometě Čurjumov-Gerasimenko.

Článek

Podle německých expertů zatím není jasné, zda látky nalezené na kometě obsahují složité stavební kameny, které se podílejí na tvorbě proteinů. Jedním z úkolů sondy je zjistit oprávněnost hypotézy, že život na zemský povrch dorazil právě z komet.

Philae je ale bez energie, protože aparát přistál v příkopu, jenž mu brání v přístupu ke světlu. Solární panely tak nedokážou načerpat dostatek energie ze slunečního svitu. Svoji činnost sonda po 57 hodinách prozatím ukončila v sobotu. V pátek ale sonda na povrchu vesmírného tělesa začala s vrtnými pracemi a vědeckými experimenty. I kdyby umlkla nadobro, vědci jsou prý již nyní nadšeni množstvím dat, která získali. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Modul Philae vyfotil povrch komety Čurjumov-GerasimenkoVideo: Reuters

Sonda je vybavena přístrojem pro analýzu plynů, který je schopen „nasát atmosféru“ a zjistit přítomnost organických molekul. K jejich nalezení má napomoci i vrt, i když zatím není jasné, zda sonda dokázala vzorek horniny analyzovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám