Hlavní obsah

Richard III. ztratil v bitvě helmu a zemřel na zranění hlavy

Anglický král Richard III. zemřel v bitvě u Bosworthu v roce 1485, během níž utrpěl několik smrtelných zranění. Vědci z Leicesterské univerzity přišli při forenzně-medicínském zkoumání na to, že měl panovník dvě těžká zranění hlavy a těžké zranění kyčle, informoval vědecký časopis Lancet.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Podobizna krále Richarda III.

Článek

Na pět set let staré kostře, kterou archeologové nalezli v roce 2012 pod parkovištěm v Leicesteru, vědci objevili 11 poranění, z nichž devět utrpěl monarcha v oblasti hlavy. Vědci se proto domnívají, že panovník při bitvě přišel o helmu. Tři z těchto zranění mohla způsobit rychlou smrt.

„Richardova zranění vypovídají o dlouhém útoku nebo o napadení několika útočníky  zbraněmi pozdního středověku,” řekla autorka studie Sarah Hainsworthová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na pažích nejsou zřetelné žádné rány, což ukazuje, že měl Richard III. na sobě brnění. Vážné zranění na boku mu podle vědců způsobil někdo až po jeho smrti. Tehdejší brnění měla být proti podobným útokům totiž účinná.

Vědci se domnívají, že Richard III. zemřel po sesednutí z koně, když uvízl v blátě.

Richard III. vládl Anglii od roku 1483. Za další dva roky zemřel jako poslední anglický panovník na bitevním poli. Zároveň se jedná o posledního monarchu z rodu Yorků a jeho smrtí skončila dynastie Plantagenetů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám