Hlavní obsah

Mladým Čechům nejvíc chybí volný čas a solidarita, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina mladých lidí uvedla, že se rádi nechají inspirovat retrem v módě a designu. Více než 57 procentům chybí doba, kdy lidé nebyli tak zaneprázdnění a měli na sebe více času, ukázal průzkum online banky ZUNO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Mladší respondenti uvedli, že se jim líbí hudba, móda a design ve stylu retro. U starší generace retro vyvolává pocity nostalgie po starých časech. Lidem chybí především televizní programy, knihy, jídlo a hračky. Až 31 procent lidí si myslí, že život v 80. a 90. letech byl všeobecně jednodušší a lehčí.

Průzkum ukázal, že až 79 procent Čechů by z 80. a 90. let chtělo zpět zejména větší míru solidarity mezi lidmi.

Ikonami retra jsou podle Čechů i tradiční velké banky. Přes 50 procent respondentů uvedlo, že za retro považují stání ve frontách a vyplňování dlouhých dokumentů v bankách. To ale nostalgii v lidech nevyvolává.

Průzkum také zjistil, že 40 procent Čechů otravuje zdlouhavá byrokracie a papírování na úřadech i v bankách. Obtěžuje je i nesrozumitelný jazyk, kterým s nimi tyto instituce hovoří. Takové chování dnes lidé považují za relikt minulosti.

Průzkum provedla agentura Perfect Crowd v červnu 2013 na vzorku 500 respondentů z České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám