Hlavní obsah

Létající vlaky by mohly propojit města kolem roku 2050

Novinky, pst

S novým konceptem propojení pozemní a vzdušné dopravy přišli studenti oboru produktového inženýrství na University of Glasgow. Jejich projekt nazvaný Horizon System zvítězil v soutěži sponzorované Airbusem.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace létajících vlakůVideo: vimeo.com

 
Článek

Čtveřice studentů Mason Holden, Ewan Alston, Andrew Flynn a Martin Keane navrhli koncept modulů rychlovlaku SkyLink, které se mohou nejen pružně na zemi spojovat a oddělovat, ale navíc je může přímo na zemi nabírat automatický letoun SkyShip, který je přenese na delší vzdálenost.

Foto: Webová prezentace Masona Holdena

Koncept létajících vlaků

Projekt počítá s tím, že podle konkrétních požadavků by se vypravovaly jednotlivé soupravy se 48 místy, aby se cestující dostali co nejblíže k cíli bez zbytečného přestupování. Tyto jednotlivé vlaky by navíc díky svým akumulátorům představovaly i nové baterie pro letoun, který by je nabral.

Foto: Webová prezentace Masona Holdena

Koncept létajících vlaků

Obrovské křídlo by tak vlastně nepřistávalo, kromě předepsané údržby.

V rámci konceptu studenti navrhli velkou spirálovou dráhu (pro Peking), která by v několika soustředných kruzích procházela městem. Někde na okraji by pak mohl být terminál uzpůsobený pro přiblížení letadel, která by podobně jako vlaky využívala technologie maglev (magnetické levitace) pro synchronizaci pohybu s vlaky, jejich zachycení a opětovné vystoupání do výšky.

Foto: Webová prezentace Masona Holdena

Koncept létajících vlaků

Je ovšem otázkou, zda se tak převratný koncept uchytí. Jeho autoři předpokládají, že by se mohl prosadit někdy kolem roku 2050.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám