Hlavní obsah

Malý čtyřnohý robot běhá jako kočka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarští vědci oznámili, že vytvořili malého čtyřnohého robota, který běhá jako kočka. Snaží se vyvinout nový druh robotů, které by bylo možné využívat při pátracích a záchranných operacích, napsala agentura AFP.

BEZ KOMENTÁŘE: Robot běhá jako kočka

 
Článek

Vědci upřesnili, že jejich robot velikosti malé domácí kočky se pohybuje stejně rychle, jako člověk kráčící rychlou chůzí. "Je nejrychlejší v této kategorii malých čtyřnohých robotů s hmotností pod 30 kilogramů," uvedla technická univerzita EPFL v Lausanne.

Robot zaznamenal maximální rychlost 1,42 metru za vteřinu, což odpovídá 5,1 kilometru za hodinu. "To je slušná rychlost chůze dospělého člověka," řekl Alexander Sprowitz, který je jedním z vědců podílejících se na projektu.

Kovový rám robota je 20,5 centimetru dlouhý a 16 centimetrů vysoký a váží 1,1 kilogramu. Robot, kterého vědci představili v časopise International Journal of Robotics Research, má ocas, ale ne hlavu. Přesto je jeho podoba s kočkou snadno rozeznatelná díky držení "těla" a způsobu chůze.

"Jde především o design jeho nohou, díky němuž je velmi rychlý a stabilní," dodala univerzita, která svým robotem chtěla povzbudit výzkum v oboru biomechaniky. Jeho výhodou je i to, že je "nesmírně lehký, pevný a odolný", uvedla EPFL, podle níž ho lze snadno sestavit z "materiálů, které nejsou drahé a jsou běžně dostupné".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám