Hlavní obsah

V ostravské nemocnici ničí mikroorganismy unikátní metodou

– Ostrava
Právo, ČTK, den

V ostravské městské nemocnici (MNO) testují revoluční novinku. Lékaři na několika odděleních zneškodňují bakterie a viry pomocí nanotechnologií. Tato revoluční metoda by podle ředitele MNO Tomáše Nykela znamenala pro zdravotnická zařízení obrovský převrat.

Foto: Petr Žižka

Ničení virů v nemocnici

Článek

„Tuto metodu jsme použili jako první v Česku. Tam, kde se čistilo nanotechnologiemi, jsme dosáhli více než padesátiprocentního zlepšení mikrobiální čistoty ovzduší. Je to skutečně velký pokrok a jsem rád, že budeme v tomto projektu pokračovat,“ řekl Nykel.

Opatření výrazně snižují možnost, že pacientům s oslabenou imunitou způsobí komplikace nežádoucí mikroorganismy.
Tomáš Nykel

Dodal, že nemocnice je ráda, že se mohla do tak ojedinělého projektu zapojit. „V budoucnu plánujeme provést odborné a vysoce efektivní nanoaplikace i na dalších odděleních naší nemocnice. Úspěšná léčba našich pacientů je pro nás prioritou, vše nové, co nám k tomu pomáhá, vítáme,“ shrnul Nykel.

Metodu nyní vyzkouší v sanitkách

Unikátní likvidaci mikroorganismů pomocí nanotechnologií v nemocnici aplikovala pražská společnost NanoGT. Ta používá k čištění ovzduší speciální suspenzi obsahující nanočástice titanu z Japonska. Nemocnice novou technologii vyzkoušela na jednotkách intenzivní péče, několika pokojích, ve vstupních prostorech, ale také vyčistila ARO.

Metodu by chtěli nyní vyzkoušet i v sanitkách. Podle Nykela tak nemocnice může pacientům, zaměstnancům i návštěvám nabídnout nové standardy čistoty a vyšší úroveň bezpečí týkající se kontaktních nákaz. „Opatření výrazně snižují možnost, že pacientům s oslabenou imunitou způsobí komplikace nežádoucí mikroorganismy,“ vysvětlil ředitel.

Ničení virů unikátní způsobem

Funkčnost technologie ověřil Zdravotní ústav Ostrava. „Ten přípravek funguje, to znamená, že látky organického původu rozkládá, a to ať se jednalo o pachy, o organické látky typu benzenu nebo o živé organismy. To snížení celkového počtu mikroorganismů bylo zhruba po měsíci jasné,“ řekl vedoucí pracovník ústavu Jiří Bílek. Uvedl, že na ošetřeném povrchu se všechno organického původu rozloží na oxid uhličitý a vodu.

Důležité nyní je to, aby tento přípravek ministerstvo zdravotnictví vzalo na vědomí a zdravotnická zařízení za něj nemusela platit. Využívat by se ale také tato metoda mohla v potravinářském průmyslu. Podle Nykela je však ostravská městská nemocnice připravena nanotechnologii k likvidaci mikroorganismů používat, i kdyby za ni měla platit ze svého.

„Domnívám se, že by náklady byly zhruba stejné jako při používání běžných dezinfekčních prostředků, navíc s lepšími účinky,“ shrnul ředitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám