Hlavní obsah

Objevená hrobka čínského císaře je příliš nebezpečná, než aby ji mohli prozkoumat

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První čínský císař po sobě nezanechal jen masivní terakotovou armádu, která střežila jeho hrobku. Čínští archeologové zjistili, že součástí jeho megalomanského pohřebního komplexu u města Si-an je i obrovský palác. Nicméně je otázkou, zda jej budou moci prozkoumat, protože je podle všeho nejen plný smrtících pastí ale i jedovaté rtuti.

Foto: Profimedia.cz

Hrobku císaře Čchina zřejmě nestřežila jen terakotová armáda.

Článek

“Jako byste měli doma zabalený dárek, věděli, že uvnitř je to, po čem jste vždy toužili, a nemohli ho rozbalit,” cituje španělský deník El País archeologa, který pracuje na vykopávkách císařova pohřebního komplexu.

Celkově pohřební komplex císaře Čchin Š'-chuang-ti, který Čínu sjednotil a vládl jí železnou rukou v letech 221 až 210 př. n. l., zabírá 56 kilometrů čtverečních. Jeho součástí byla i tzv. terakotová armáda, tvořená souborem 6000 soch v životní velikosti vojáků, úředníků a služebníků. Samotný palác se pak rozkládá na ploše 690x250 metrů a tvoří jej 18 budov. Celý komplex ukrytý pod zemí dosahoval výše 76 metrů. Přestože je z větší části již zmapován, stále není jisté, kde se ukrývá hrobka císaře a jeho dvořanů.

Vědci předpokládají, že přestože komplex kromě pastí chránil i před vlhkostí důmyslný drenážní systém, budou ostatky císaře už zničeny. Nicméně stále doufají, že hrobka stále ukrývá bohatou pohřební výbavu, která by mohla překonat i poklady objevené v maličké hrobce faraona Tutanchamona.

Samostříly a propadliště

Zatím se však zdají tyto poklady nedosažitelné. Staré texty, které mluví o bohaté pohřební výbavě, zmiňují i množství pastí.

Pověsti o nástrahách budovaných starověkými kulturami v Egyptě nebo ve Střední Americe byly jen literárními a později filmařskými báchorkami pro vylepšení příběhu. Ovšem v Číně je budování podobných rafinovaných pastí, jaké se objevují ve filmové sérii čackého Indiana Jonese, zdokumentováno a zahrnuje nastražené samostříly, zápalné systémy nebo propadliště.

I v případě čínské hrobky je však otázkou zda po tisících let budou ještě pasti a nástrahy fungovat. Protože o dřevo a organický materiál se už mohl postarat postupný rozklad. Čínský historik Kuo Či-kchun však upozorňuje, že vzhledem k tomu, že terakotové sochy byly chromované, je možné, že v císařské hrobce se stejné péče dostalo i pastem, aby odolaly zubu času.

Mohou tam být potoky rtuti

A i kdyby samostříly, zápalné směsi nebo propadliště již nefungovaly, je v hrobce vysoká koncentrace rtuti. Podle některých dochovaných zpráv vybudovali císařští inženýři v hrobce “potoky tekutého stříbra”. Je proto možné, že některé pasti budou založeny na zaplavení prostoru rtutí. Pro nezvané hosty by takový proud mohl být smrtící.

Zpráva o přítomnosti rtuti v hrobce je i trochu paradoxní, protože krutý vládce zemřel krátce po dovršení 50 let, když pozřel lék, který mu měl zajistit nesmrtelnost, ovšem obsahoval malé množství rtuti. Možná šlo o pomstu učenců, které nechával vyvražďovat i s rodinami.

Čínské úřady s ohledem na možné nástrahy zatím další průzkum nepovolily. Odborníci nejsou přesvědčeni, že by šlo ukrytý komplex bezpečně prozkoumat s technologií, kterou mají nyní k dispozici. Tedy tak, aby neohrozili poklady, které se zde mají nacházet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám