Hlavní obsah

Mezi studenty staršího věku vedou ženy

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se na konci minulého školního roku rozcházeli, studenti nevěděli, zda se po prázdninách v Centru celoživotního vzdělávání (CCV) v Kulturním domě (KD) Vltavská v Praze znovu sejdou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Sedmá městská část totiž rozhodla o útlumu činnosti zařízení a CCV hrozilo, že odtud bude muset odejít.

Účastníci kurzů ale v úterý nakonec zahájili další ročník. Velký sál KD praskal ve švech. U stolků převažovaly ženy. Pečlivě upravené, s připravenými sešity a tužkami, dychtivé po dalších vědomostech. „Žijí déle a jsou aktivnější,“ směje se Dana Steinová, organizátorka CCV, která otazník nad další existencí vyřešila tak, že si sál pronajala přímo od společnosti Orco, jež jej dřív pronajímala městu.

Největší české CCV bylo založeno v roce 2005, ale počátky prvních programů sahají už do roku 1987, kdy Steinová iniciovala první pražskou univerzitu třetího věku na lékařské fakultě. „Je to obrovský mezigenerační vzdělávací kolos, který má silnou sociální orientaci. Bez kurzovného, pouze za symbolické nájemné, tu mohou studovat důchodci, matky na mateřské, nezaměstnaní,“ vypráví.

Zájem stále je 

Zájem je veliký, do každého semestru se zapíše kolem 4000 lidí nejen z Prahy, někteří dojíždějí třeba z Ostravy nebo Olomouce.

„Je to tak pěkné, že bych nejradši chodila každý týden,“ svěřila se Právu 74letá Jana Hlaváčková, která na kurz každých 14 dní dojíždí z Kladna. A to už 16 let. „Děláme si poznámky, ale s pamětí je to horší,“ reaguje spolužačka z kurzu o palácích ze Žižkova na dotaz, zda si to, co se dozví, pamatuje. Muži se mezi přítomnými najdou zřídkakdy, ale přece jenom jsou.

„Lákal jsem pár kamarádů, nikdo nemá zájem. Asi jsou rádi, že už mají školu za sebou,“ krčí rameny Bedřich Růžička ze Spořilova, který na kurzy poprvé zavítal před deseti lety. I jeho zajímá historie, ale taky politika. „Se spolužačkami si nerozumím, nekamarádím se,“ směje se otázce, jak se mu líbí mezi převahou něžného pohlaví.

Podle Steinové nejsou v lavicích výjimkou ani studenti, kteří mají devět křížků. „Není to jen o studiu, hlavně jsme veliké společenské centrum, kde ti lidé našli nový životní program a nové přátele,“ dodala s tím, že zájemci se můžou pořád ještě přihlásit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám