Hlavní obsah

Sílí hlasy pro třetí hodinu tělocviku

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatočit se stále rozšiřující se obezitou u dětí by chtěl předseda Českého svazu tělesné výchovy Miroslav Jansta. Zájem na tom mají i sportovní kluby, které jsou podle Jansty ochotny tělocvik obohatit například o lyžování, tenis, hokej či basketbal.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jansta navíc vyzval ministerstvo školství a zákonodárce, aby zavedli povinnou třetí hodinu tělocviku týdně.

O povinné tři hodiny tělocviku se v českém prostředí usiluje dlouhodobě, například před rokem předložila návrh zavádějící tři hodiny tělocviku a změnu osnov šéfka školského sněmovního výboru Anna Putnová, kterou znepokojil fakt, že každé páté dítě v ČR má problém s nadváhou.

V roce 1930 byl zase v Národním shromáždění návrh: „Tělesné výchově budiž na všech druzích škol věnováno týdně 3 hodiny tělocviku, týdně jedno volné odpoledne na volná tělesná cvičení (hra, plování, sportovní cvičení), měsíčně jeden den na výlet.“

Tehdy ovšem měli zákonodárci „úvahy nejen zdravotní a kulturní, nýbrž především také vojenské“.

Ministerstvo ale v tomto ohledu neplánuje žádnou vlastní iniciativu. „Povinné minimum pro tělesnou výchovu jsou dvě hodiny týdně. Ředitelé škol mají k dispozici tzv. disponibilní hodiny, o jejichž zaměření mohou rozhodnout sami - například ve prospěch posílení právě tělesné výchovy,“ sdělil Právu ministerský náměstek Jindřich Fryč.

Reklama

Výběr článků

Načítám