Hlavní obsah

Cévní chirurgové Homolky budou operovat v Anglii

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cévní chirurgové z Nemocnice Na Homolce budou ve druhé polovině letošního roku roboticky operovat čtyři pacienty v britské nemocnici Lister Hospital blízko Londýna a předají přitom své zkušenosti tamním cévním chirurgům.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Právu to v pondělí sdělil primář oddělení cévní chirurgie Nemocnice Na Homolce Petr Štádler. „Požadavek britské strany vyplynul ze společného workshopu, který se uskutečnil v Nemocnici Na Homolce před několika dny,“ řekl.

Kromě britských chirurgů se akce na Homolce zúčastnili i lékaři z australské Sydney a z Ruska. Australané projevili také o tento typ operací zájem. „Je pravděpodobné, že si v příštím roce rovněž vyžádají naši pomoc při provádění robotických výkonů na cévách,“ uvedl primář Štádler.

Ukázkově operovali tři pacienty

Při společném workshopu britských, australských a ruských chirurgů provedl Štádler s asistenty Petrem Vitáskem a Danielem Pilousem tři robotické zákroky. Operovali dva muže a jednu ženu ve věku 46 až 69 let.

Dvěma pacientům provedli aortofemorální bypass, tedy vytvořili jakési přemostění mezi aortou a stehenními tepnami, které nahradilo uzávěr pánevních tepen tak, aby cévami mohla bez problémů proudit krev do dolních končetin. Třetímu nemocnému nahradili výduť břišní aorty cévní protézou.

Všechny operace byly úspěšné, pacienti si pobyli na jednotce intenzivní péče jeden den a po několika málo dnech byli propuštěni. Podobným zákrokům se podrobí i pacienti britské nemocnice.

Mezinárodní školicí centrum

Petr Štádler je průkopníkem v roboticky asistovaných cévních operacích v Evropě i v zámoří, školí lékaře po celém světě. Loni se nově stal předsedou podvýboru pro robotickou cévní chirurgii americké společnosti pro miniinvazivní robotiku se sídlem v Los Angeles. Je také čestným členem Polské chirurgické společnosti.

V dubnu provedl vůbec první robotické cévní operace v Indii v prestižní nemocnici Sir Ganga Ram Hospital v Dillí.

Robotickou cévní operativou se Nemocnice Na Homolce nejen zařadila mezi přední světová pracoviště tohoto typu, ale působí v tomto oboru i jako mezinárodní školicí centrum. Cévní chirurgové zde provedli na 260 roboticky asistovaných výkonů, řadu z nich ve světové premiéře. Roboticky zde operují zejména pánevní tepny a břišní aorty, ale provádějí i jiné ojedinělé typy cévních výkonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám