Hlavní obsah

Univerzita Palackého připravuje moderní česko-čínský slovník

Novinky, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzita Palackého (UP) v Olomouci se intenzivně věnuje podpoře studia čínštiny. Pro zvýšení možnosti uplatnění absolventů čínské filologie Katedra asijských studií Filozofické fakulty UP pomocí projektu Čínština pro praxi spustila internetový Portál čínských studií. Souběžně vzniká moderní česko-čínský slovník a encyklopedie.

Článek

Základem pro změny oboru se stal nový internetový Portál čínských studií. Pro účely katedry vznikl na základě volně šiřitelného softwaru s otevřeným kódem Moodle. Klasická nabídka Moodle je propojena s připravovanou encyklopedií hesel z oblastí čínské literatury, moderních dějin, geografie, jazyka, sémiotiky a myšlení.

„Do portálu lze umístit výukové materiály či výukové moduly, jeho prostřednictvím je také možné komunikovat se studenty, zadávat a kontrolovat seminární práce, eseje či úkoly. Umožňuje širokou škálu testování studentů; od cvičných po závěrečné zápočtové testy a jejich vyhodnocení,“ vysvětlil hlavní řešitel projektu Ondřej Kučera.

Na Portálu čínských studií (http://cinstina.upol.cz) budou od začátku zimního semestru 2012 k dispozici všechny výukové materiály, encyklopedická i slovníková hesla. Registrovaní uživatelé k nim budou mít volný přístup.

Výuka v novém duchu

Hlavním úkolem pedagogů je inovace stávajících předmětů zaměřených na výuku jazyka a reálií (propojení Audioorálních cvičení s náslechem, Četba textů propojená se slovníkovým modulem v portálu, encyklopedie pro Dějiny moderní Číny, Geografii Číny) a zařazení předmětů nových, směřujících k praktickým dovednostem studentů nebo ke zvýšení jejich specializace. V akademickém roce 2011/2012 se začala nově vyučovat Pedagogika čínštiny, Ekonomická geografie Číny, Řízení znalostí v interkulturním prostředí a Čínská literatura ve filmu.

Mezi nově zavedenými vyniká předmět Praxe, který rozvíjí praktické dovednosti studentů. „Zájemci si na základě svých jazykových znalostí a preferovaného oboru mohou zvolit místo výkonu své praxe, a to ve firmách, školách nebo neziskových organizací zaměřených na práci s cizinci. Veškeré náklady spojené s praxí, tedy náklady na dopravu, ubytování a stravné, jsou hrazeny z projektu, což je velmi výhodné jak pro studenty, tak pro jejich „zaměstnavatele“, a spolupráce tak funguje k oboustranné spokojenosti - studenti získají praktické zkušenosti např. z firemního prostředí, zatímco firma může zdarma využít jejich jazykového a vědomostního potenciálu,“ dodal Kučera.

Studenti již absolvovali praxe např. ve firmách Baest a Škoda Auto, vyučovali čínštinu na gymnáziích Hejčín a Slovan, nahlédli do práce Sdružení občanů zabývajících se emigranty, podíleli se na organizaci kulturních a vzdělávacích akcí v rámci Česko-čínské společnosti, ale také překládali z/do čínštiny počítačové hry, vypomáhali s nákupem a dopravou čínského zboží do České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám