Hlavní obsah

Z optimalizace škol v Libereckém kraji zůstalo nakonec jen torzo

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze sloučení dvou středních odborných škol v České Lípě z původně navrhované optimalizace pěti středních škol v Libereckém kraji schválili na svém odpoledním zasedání 21. června krajští zastupitelé.

Foto: Profimedia.cz

Optimalizace středních škol hýbe emocemi v Libereckém kraji už několik let.

Článek

Zastupitelé odmítli sloučit dvě jablonecká gymnázia a sloučení odborné školy a gymnázia ve Frýdlantu. Zároveň odmítli i návrh na převedení gymnázia městu.

„Je už potřeba rozhodnout, protože pro školy je tato nejistota nejhorší,“ řekla před zasedáním zastupitelstva vedoucí odboru školství krajského úřadu Jiřina Princová. Optimalizace středních škol hýbe totiž emocemi v kraji už několik let.

Výrazný pokles dětí na středních školách, vysoký počet škol a také prudce se zhoršující kvalita absolventů středních škol vedly k návrhu na sloučení některých středních škol tak, aby v kraji zůstala vždy pouze jedna střední škola stejného oboru, a omezení počtu gymnázií, zejména těch víceletých.

Původně mělo jít o pět středních škol

Návrh původně počítal se sloučením a zánikem pěti škol. Kapacita středních škol v kraji se měla snížit z téměř 26 tisíc o více než tři tisíce míst.

Bez optimalizace bude kraj v letech 2011 až 2014 na dofinancování škol potřebovat přes půl miliardy korun. Tento návrh byl ale pro zastupitele nepřijatelný a setkal se s odporem veřejnosti.

Zatímco proti sloučení škol v České Lípě nebyly v zásadě žádné velké námitky, další dva návrhy narazily na odpor zastupitelů i veřejnosti. Frýdlant, který o gymnázium stojí, dokonce nabídl jeho převzetí.

„Město je na sebe připraveno převzít velký závazek, region to ale potřebuje a my to zvládneme,“ uvedl již dříve frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS). Podanou ruku ale krajští zastupitelé nepřijali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám