Hlavní obsah

Olomoucký kraj nemá peníze na edukační park v Rapotíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucký kraj prozatím odložil záměr vybudovat v Rapotíně na Šumpersku takzvaný Edukační park, tedy centrum zaměřené na popularizaci vědy. Hejtmanství na projekt nezískalo dotaci 150 miliónů korun z evropských zdrojů. Podle vedoucího krajského odboru školství Miroslava Gajdůška se nyní čeká na to, zda ministerstvo školství dotační titul finančně neposílí.

Foto: Profimedia.cz

Přírodní vědy jsou atraktivní a zejména mladí lidé v nich mohou najít zajímavé uplatnění.

Článek

Plánované zařízení v Rapotíně mělo být určeno věkovým kategoriím od předškoláků po seniory. Cílem projektu bylo prezentovat moderní, zábavnou a interaktivní formou poznatky z přírodních věd a techniky.

"V Operačním programu Věda a výzkum pro inovace se sešla řada kvalitních projektů, ale nebylo na ně dostatek peněz. Nyní čekáme, zda dotační titul nebude posílen. Z vlastních peněz centrum stavět nemůžeme, spoléhali jsme na dotaci ve výši sto procent," uvedl Gajdůšek.

Univerzita Palackého dotaci získala

Naopak úspěšná byla Univerzita Palackého, která v příštích letech postaví Pevnost poznání v Korunní pevnůstce v Olomouci, která bude zaměřena na přírodní vědy.

"V Pevnosti poznání bude pět expozic k jednotlivým přírodovědným oborům, tedy matematice, fyzice, chemii, biologii, chemii a geografii. Návštěvníci budou do tajů vědy pronikat zábavnou formou prostřednictvím interaktivních her a modelů," řekl mluvčí přírodovědecké fakulty Pavel Vysloužil. Podle něj se ročně počítá s návštěvností až 100 000 lidí, zařízení má být otevřeno v roce 2014.

Přírodovědecká fakulta UP se popularizaci vědy věnuje dlouhodobě. Snahou je ukázat, že přírodní vědy jsou atraktivní a zejména mladí lidé mohou v těchto oborech najít zajímavé uplatnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám