Hlavní obsah

Žraloci navštěvují myčky, aby se zbavili parazitů

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žraloci liščí (Alopias vulpinus) často vplouvají do míst obývaných rybkami, které jejich tělo ochotně zbaví odumřelé kůže a parazitů. Právě frekvence, s jakou tyto paryby přirozené „myčky“ navštěvují, přesvědčila vědce, že nejde o náhodu, ale o zcela vědomé chování. To bylo u žraloků liščích zaznamenáno vůbec poprvé. Studie na toto téma byla nedávno zveřejněna v časopise PLoS ONE.

Foto: Profimedia.cz

Žralok liščí. Ilustrační foto

Článek

Vědci žraloky pozorovali v tropických vodách u pobřeží Filipín u ostrova Cebu. Paryby těmito místy, hustě obývanými rybkami a jinými živočichy, kteří jsou schopni zbavit tělo mohutných predátorů nečistot a škůdců, proplouvají velmi často. Pohybují se pomalu, aby „myčka“ byla co nejefektivnější.

„Navštěvují toto místo pravidelně,“ řekl BBC Simon Oliver, šéf týmu vědců z velšské univerzity Bangor, který žraloky liščí pozoruje pět let.

Podle něj chování žraloků ukazuje, že paryby tímto místem proplouvají pouze proto, aby se očistily. „Pózují, sklápějí ocas, aby přilákaly čistící rybky,“ vysvětlil Oliver. „Plavou pořád dokola nějakých 45 minut o rychlosti nižší než jeden metr za sekundu,“ uvedl Oliver.

Ochrana útesů je nutná

Časté návštěvy těchto mělkých útesů, obývaných rybami čeledi pyskounovitých, jež platí za nejnadšenější čističe, podle vědců ukazují, jak jsou pro žraloky tato místa životně důležitá.

„Je to podobné, jako kdybychom my lidé šli ke svému lékaři s hlavou plnou vší. Pokud by nás neléčil, vši by mohly způsobit infekce a další komplikace,“ vysvětlil Oliver a dodal: „Náš výzkum ukázal nutnost ochrany těchto oblastí, protože kupříkladu pro žraloky mají z hlediska zdraví a hygieny nezastupitelný význam."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám