Hlavní obsah

Děti ve Vřesovicích se učí za peníze kraje, k moři jezdí díky fondu Kopretina

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vřesovice

Navštěvovat výtvarný, keramický, sportovní nebo taneční či dramatický kroužek mohou děti ze speciální základní a mateřské školy, praktické školy a dětského domova ve Vřesovicích díky prostředkům, které na jejich chod vyčlenil zřizovatel – Jihomoravský kraj. Pracovat v kroužcích s nadstandardními materiály nebo trávit relaxační pobyty u moře jim umožňují příspěvky, které shromažďuje Nadační fond Kopretina.

Článek

„Fond vznikl v roce 2005 z potřeby zkvalitnění výuky a vzdělávání žáků se specifickými vzdělávacími potřebami a zkvalitnění života dětí se specifickými vzdělávacími potřebami v dětském domově,“ říká ředitelka zařízení Alena Kolajová.

„Zajišťuje žákům a dětem vyžití, které by si bez této instituce nemohli dovolit ani dopřát,“ shrnuje Kolajová.

V uspokojování dětských potřeb bránily škatulky

Nadační fond Kopretina vznikl z iniciativy skupiny lidí kolem Vřesovického rodáka Vratislava Mynáře. Nejpodstatnějším impulsem pro zřízení fondu bylo podle Mynáře to, že děti mají spoustu potřeb, které „škatulkám, jež určují, na co se mohou použít státní peníze a na co ne.

„Takže když chcete poslat děti na ozdravný pobyt k moři, tak na to škatulka není a není ani potřebné množství peněz. Rodiče ve většině případů u těchto našich dětí taky nemají ty možnosti, a tak jsem se rozhodl pomoci tam, kde je to potřeba,“ říká skromně Mynář.

„Nejdříve jsme to se svými přáteli řešili tím, že jsme dávali finanční výpomoc, když bylo potřeba, ale nakonec jsme usoudili, že bude lepší to dělat cestou cíleného fondu,“ vysvětluje podnikatel a politik.

Z komunální politiky do "vyšších pater"

Mynář se svou manželkou provozuje například lyžařský areál v Osvětimanech, podniká v pohostinství i v realitách. Před pěti lety se stal členem obecního zastupitelstva v Osvětimanech, loni se dostal i do velké (byť zatím mimoparlamentní) politiky. Stal se totiž po Miloši Zemanovi předsedou Strany práv občanů – Zemanovců. Proč se rozhodl pomáhat právě Vřesovické škole a dětskému domovu, to vysvětluje ředitelka Kolajová.

Podle jejích slov Vratislav Mynář navštěvoval školu ještě v době, kdy byla běžnou „základkou“. „Kamarádil se s dětmi z dětského domova, navštěvoval je, hrával si s nimi a sportoval,“ připomíná ředitelka.

Z bývalé základní školy se časem stal dětský domov a následně Speciální a praktická škola ve Vřesovicích, kde jsou umístěny postižené děti.

Vánoční koncerty bez nároku na honorář

Mynář a jeho přátelé mimochodem nejsou jediní, kdo škole pomáhají. Každý rok se například ve Vřesovicích koná vánoční koncert, který se uskutečňuje díky patronce fondu, sopranistce Pavlíně Senič. Ona i její kolegové a kamarádi na něm vystupují bez nároku na honorář.

Reklama

Výběr článků

Načítám