Hlavní obsah

Chebská škola zavádí stipendia

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Stipendia ve výši až 800 korun měsíčně chce od příštího školního roku zavést Integrovaná střední škola v Chebu. „Stipendijní řád zavádí odměňování studentů podle prospěchu, chování nebo omluvených či neomluvených absencí,“ uvedl karlovarský krajský radní pro školství Vratislav Emler (nez.), podle něhož se u maturitních oborů stipendia týkají studentů s průměrem známek pod dvě celé a u nematuritních pod průměrem 1,8.

Článek

„V případě maturitních oborů se to týká oborů mechanik-elektronik, pozemní stavitelství a umělecká průmyslová výroba hudebních nástrojů,“ uvedl Emler. Měsíční stipendium studenta prvního ročníku je 300 korun měsíčně, v každém dalším ročníku může dosáhnout na o stovku vyšší stipendium, takže ve 4. ročníku to je 600 korun za měsíc.

Mezi tříleté obory, jejichž studenty chce škola finančně podporovat, patří obor řezník, pekař, zedník, instalatér a dále obory strojní a stavební práce. V těchto tříletých oborech mohou studenti dosáhnout až na 800 korun měsíčně. Navíc na dalších 300 až 400 korun podle výsledků v praktické části výuky.

Podle Emlera škola při výběru studijních oborů postupovala v souladu s požadavky úřadu práce. „Chceme do systému zahrnout zaměstnavatele, kteří by si vyhlídli svého studenta a v rámci stipendijního řádu jej takto podporovali po příkladu ze západní Evropy,“ dodal Emler, podle kterého je ale škola zatím stipendia připravena vyplácet z vlastních provozních prostředků. „Předpokládáme, že to vyjde na 150 tisíc korun za rok,“ dodal krajský radní.

„Jedná se o iniciativu školy,“ podotkl ke stipendiím Emler. Škola chce postupně zavést řád i v dalších svých studijních a učebních oborech.

Reklama

Výběr článků

Načítám