Hlavní obsah

V Pardubickém kraji se budou dělat přijímačky i na maturitní učební obory

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Rozhodnutí Pardubického kraje, které protlačila dominující ČSSD, že přijímací zkoušky se budou letos konat na všech středních školách a učňovských zařízeních, vzbudilo dramatický odpor především u opozičních zastupitelů.

Článek

Ale protestní hlasy se ozývají také z magistrátu Pardubic a z radnic několika měst kraje bez ohledu na politickou příslušnost protestujících. Zdánlivě okrajové téma může přerůst v politickou krizi krajského formátu.

„Podle informací od krajské radní paní Pernicové jsme se domnívali, že zkoušky budou jen na nejfrekventovanější školy, tedy na gymnázia a na obchodní akademii, aby si tyto školy, jako výběrové, mohly vybrat opravdu ty nejlepší studenty. Nyní se dozvídáme, že v Pardubicích budou dělat zkoušky i uchazeči o maturitní učební obory,“ glosovala situaci jako podraz primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).

Přesunou se budoucí studenti na Hradecko?

„A k čemu to vše povede? Ke zvýšení kvality ve vzdělávání sotva. Spíše k odlivu žáků, a tím i peněz z kraje. Tentokrát se může radovat Královéhradecký kraj, jejich gymnázia letos naplní žáci z Pardubického kraje, radost však mají i v krajích Olomouckém, Vysočina, Jihomoravském a Středočeském, tedy ve všech sousedních. Tam všude se totiž přijímací zkoušky nedělají. Na nerovné postavení našich škol v této konkurenci budeme doplácet,“ vyjádřila se pro Právo k rozhodnutí kraje Marie Málková, zastupitelka Pardubického kraje za ODS, v minulém volebním období radní pro školství.

Přestože nikdy názorově a politicky nesouzněla s pardubickou primátorkou, tentokrát argumentují obě dost podobně, obě hrají na poměrně citlivou strunu pardubickohradecké rivality.

„Nedivila bych se, kdyby se například zájemkyně o obor kosmetika raději přihlásily třeba do Hradce Králové, kde je vezmou bez zkoušek. Obávám se nejen toho, že děti budou studovat, praktikovat a posléze i pracovat v jiných městech, což se odrazí na kvalitě služeb v krajském městě. Je jasné, že při současném nedostatku studentů školy rády přijmou pardubické děti i za cenu otevření dalších tříd. V Pardubicích budou tito studenti na stejných oborech chybět. Bude to pak důvod k jejich úplnému zrušení? Připadá mi to jako devastace středního školství v Pardubicích,“ varuje primátorka Fraňková.

Reklama

Výběr článků

Načítám