Hlavní obsah

Ptáci rozeznávají podle pípání, jak velký hlad mají jejich potomci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Když dostane mimino hlad, zajistí si, že se to jeho rodiče dovědí. Stejně jako je pro lidská mláďata pláč nejčastějším způsobem jeho vyjádření, specifický zvuk vydávají i ptáčata, aby vzburcovala svoje rodiče, že už je čas na krmení. K tomuto zjištění dospěli němečtí a švýcarští ornitologové při studiu snovačů v Keni, napsal španělský list El Mundo.

Článek

Hladová ptáčata mají svůj kód, jak komunikovat s rodiči. Vědcům je známo, že ptáci mohou rozeznat své mladé podle zvuků, které vydávají, dokonce i když jsou obklopena mnoha dalšími ptáky.

Usnadňuje jim to identifikaci, když se vracejí s krmením do hnízda. Teď ovšem vědci zjistili, že ptáci jsou schopni rozeznat i moment, kdy jejich potomstvo vyžaduje potravu a jak je jejich hlad veliký.

Badatelé u jezera Baringo v Keni vyndali ptáčata snovačů Jacksonových (Ploceus jacksoni) z hnízd, aby do nich mohli umístit kamery a mikrofony, jež nahrávaly jejich chování i zvuky, které vydávala.

Nahrávky, o nichž ornitologové vedení Hendrickem Reersem informovali v časopise BMC Ecology, ukazují dva druhy pípání, jež ptáčata vydávají.

První zvuk se podobal pískotu a druhý cvrlikání. Když neměla ptáčata hlad, obě části volání se lehce lišily podle jednotlivých ptáků, což umožňovalo matce identifikovat potomstvo. Ale s tím, jak rostl jejich hlad, zvětšoval se i objem jejich volání, které bylo stále důraznější.

Mláďata také měnila trvání, tón i amplitudu svého pípání - více cvrlikala a krátila pískání. Čím jsou hladovější, tím více se odlišuje jejich hlas od hlasů jejich druhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám