Hlavní obsah

České vysoké školy mohou letos z EU čerpat dvě miliardy na zkvalitnění výuky

Právo, tas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České vysoké školy mohou získat další dvě miliardy korun z fondů EU. Výzvu vyhlásilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Peníze lze čerpat například na stáže studentů v podnicích, cizojazyčnou výuku nebo rozšíření nabídky dálkového studia. První projekty mohou školy podávat v únoru, výzva trvá do 25. listopadu.

Článek

"České vysoké školství potřebuje inovovat studijní programy dle potřeb trhu práce a požadavků znalostní ekonomiky," říká v tiskové zprávě ministr školství Josef Dobeš.

Školy mohou podat žádost o dotaci ve výši 10 až 100 miliónů korun na jeden projekt, přičemž počet projektů podaných jednou univerzitou není omezen. Mezi další aktivity, které mohou školy uskutečnit z evropských peněz, patří třeba počítačové a jazykové vzdělávání akademických pracovníků nebo zahraniční pracovní pobyty pro vyučující.

Dotace se budou poskytovat ve výši 100 % metodou zálohového financování, od vysokých škol tedy nebude požadováno spolufinancování. O dotace mohou žádat i soukromé vysoké školy.

"Právě touto výzvou startujeme takzvaný rok vysokých škol Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, kdy v několika výzvách umožníme univerzitám žádat o mnohamiliardové částky z fondů EU," upozornil ředitel sekce programů EU Jaroslav Kuba.

Vysokým školám se totiž letos zkrátil rozpočet asi o deset procent, ministerstvo jim tak chce propad financování nahradit.

Reklama

Výběr článků

Načítám