Hlavní obsah

Každý desátý Čech je vysokoškolák, na evropský průměr ale stále nemáme

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý desátý Čech se může hrdě počítat mezi vzdělance. Univerzitní nebo vyšší odborné vzdělání má totiž v České republice už více než milión lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2000 přitom studovalo vysokou školu 15,1 % osob ve věku 20–29 let, o osm let později to bylo již 25 %. Miliónová hranice byla překročena v roce 2008.

Uvádí to Statistická ročenka vědy, technologií a inovací, kterou na svých internetových stránkách zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

"V porovnání s ostatními obory však stagnuje počet vysokoškolsky vzdělaných osob v oborech přírodních a především technických věd. Osoby s takto zaměřeným terciárním vzděláním patří k významným nositelům výzkumu a inovací," upozorňuje předsedkyně ČSÚ  Iva Ritschelová.

V roce 2008 už studovala vysokou školu čtvrtina lidí mezi 20 a 29 lety. Ukončené VŠ vzdělání mělo v témže roce 14,5 procenta populace mezi 25 až 64 lety.

V EU vystudoval každý čtvrtý

I když se veřejnost (a čtenáři Novinek v diskusích k článkům o vzdělávání nejsou výjimkou) stále častěji vyjadřuje v tom smyslu, že "titul už má dneska každý" a "dnešní diplom nemá ani úroveň dřívější maturity", Česko ještě stále zaostává za ostatními státy EU. V celé evropské sedmadvacítce se průměrný podíl vysokoškolsky vzdělaných obyvatel pohybuje kolem 24 procent.

Mezi českými vysokoškoláky tvoří muži 54 procent, počet vysokoškolaček však rychle narůstá a od roku 1995 se téměř zdvojnásobil.

K nejčastějším kvalifikacím českých vysokoškoláků patří společenské vědy, obchod a právo, 17 procent vysokoškoláků vystudovalo pedagogiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám