Hlavní obsah

Jako jedni z mála vychovávají nedostatkové řemeslníky

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Drobné závady vám žádná firma neopraví, protože to pro ni není dostatečně lukrativní, takže se je odstraňovat učí metodou pokus-omyl mnozí z nás, nebo mají šikovné sousedy. Když se pak člověk zeptá, kde tedy řemeslníka najít, dozvíte se, že řada učebních oborů se již zcela vytratila, protože o ně není zájem a rodiče dávají své děti raději do škol nebo učilišť s maturitou.

Článek

Jedním z posledních učilišť v Plzeňském kraji, které vychovává pravé a nefalšované řemeslníky, je plzeňské SOU stavební. Ve tříletých oborech se zde učí truhláři, instalatéři, klempíři, malíři a lakýrníci, tesaři, zedníci a pokrývači. Tedy řemesla, která potřebuje každý, kdo bydlí, tedy vyjma bezdomovců všichni.

Firmy ale žádají praxi

„Navíc pro absolventy praktických škol nabízíme obory tesařské a zednické práce. Ve dvou oborech nástavbového studia pak naše škola poskytuje i to střední vzdělání s maturitou. Máme dnes více než 500 žáků z celého kraje a patříme tím pádem k větším školským zařízením. Je třeba říci, že vyjma zedníků a truhlářů zbývající obory vyučujeme jako jediní v celém Plzeňském kraji,“ zdůraznil ředitel SOU Miloslav Šteffek.

Možná i proto úbytek žáků, na který si stěžuje řada škol, zde nijak dramaticky nepociťují. Dalo by se tedy říci, že absolventi SOU stavebního nebudou mít nouzi o práci a jejich řemeslo bude mít zlaté dno.

Absolventů je jen hrstka, přesto mají potíže s umístěním

Podle slov ředitele, i když je absolventů každoročně hrstka, přesto a kupodivu mají problémy s umístěním, protože řada firem po nich žádá praxi. Tu ale mají jen ze školy.

„Proto se pak sejdeme s našimi žáky například ve velkoprodejnách, kde pracují jako prodavači. Musím ale říci, že ve valné většině k nám jdou děti rodičů, kteří mají živnost v některém z oborů, který vyučujeme. Ti pak o řemeslo mají opravdový zájem a tím pádem nemají problém s uplatněním,“ dodal zástupce ředitele Vladimír Světlík.

Vedení školy má samozřejmě zájem o nové žáky, a proto nejenže poskytuje ubytování pro dojíždějící, nabízí ale i soutěže, moderní učebny, sportovní vyžití. Kromě toho se mu podařilo i získat z evropských fondů prostředky na tříletý projekt, který bude probíhat do roku 2012.

Jde o projekt přeshraniční spolupráce v řemeslných učebních oborech se dvěma školami stejného zaměření v sousedním Bavorsku. Samozřejmě své obory nabízí v devátých třídách, pořádá dny otevřených dveří. Jedny proběhly v listopadu, další jsou připraveny na 21. a 22. ledna příštího roku. Dělá tedy vše pro to, aby stavební řemesla nevymřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám