Hlavní obsah

Stará škola v Horní Krupé bude sloužit pro ekologickou výchovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní Krupá

Bývalá evangelická škola v Horní Krupé na Havlíčkobrodsku bude sloužit jako středisko ekologické výchovy. Programy pro mládež i pro veřejnost budou zaměřeny na poznávání venkovského života, přírody a také na ekologickou etiku, řekl farář David Šorm.

Článek

Staré vesnické školy na Vysočině někdy slouží k bydlení; ve Studenci na Třebíčsku byla někdejší školní budova přeměněna v kapli. Někde se využití pro tyto budovy hledá řadu let.

Přestavba staré školy v Horní Krupé zatím stála 1,1 miliónu korun, tamní evangelický sbor ji mohl uskutečnit díky dotacím. Do konce roku bude ve škole bezbariérové schodiště, opraveno je sociální zařízení i učebna. V příštím roce by měl ještě přibýt krb s kachlovou pecí a výukový altán na louce pod školou, který bude sloužit jako učebna v přírodě. Vzdělávání pro školy bude sbor zajišťovat ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Chaloupky.

V Horní Krupé žije kolem 500 lidí, evangelická škola přestala fungovat před mnoha lety. Starosta Hugo Pelikán vznik střediska vítá. "Bude tady zase o něco větší ruch," řekl.

O školu přišlo v minulých desetiletích mnoho vesnic na Vysočině. Například ve Slavětíně na Havlíčkobrodsku byla prázdná škola před čtyřmi lety přestavěna na dům s pečovatelskou službou; na vybudování 25 bytů pro důchodce sehnala obec dotaci. Předtím škola 16 let chátrala.

V Sedletíně na Havlíčkobrodsku byla základní škola uzavřena před třemi lety kvůli nízkému počtu žáků. Nové využití pro tuto budovu zatím obecní úřad nemá. "Máme tam byt a používáme tělocvičnu. Nejraději bychom tam měli zpátky školu," řekl starosta Václav Ledvinka. V Sedletíně žijí téměř 300 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám