Hlavní obsah

Jde to i bez aut, pane Daimlere

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jesenice

Gottlieb Daimler se musel v uplynulých dnech, 110 let od své smrti, obracet v hrobě. Místo aby lidé pietně vzpomínali, co všechno jim přinesl Daimlerův vynález - spalovací motor - a jeho aplikace v motocyklech a automobilech, pořádali na desítkách míst v Česku v rámci Evropského týdne mobility Dny bez aut.

Článek

Například obyvatelům Jesenice u Prahy, kde se k této akci ve středu 22. září rovněž připojili, se není co divit. Tisíce automobilů, které si tudy zkracovaly cestu, než byl otevřen Pražský okruh, se pro ně v minulých letech staly noční můrou. Ještě před pár dny jich bylo denně na 23 tisíc.

„Podle odhadů by toto číslo mělo po otevření Pražského okruhu klesnout na třetinu, ale šest tisíc aut projíždějících centrem Jesenice je i tak značná dopravní zátěž,“ říká starosta obce Zdeněk Pánek (nezávislý).

V loňském roce se v Jesenici během týdne mobility počítaly kamiony a nákladní automobily, které tudy projedou, a obec přišla s návrhem, aby pravomoc vážit přetížené kamiony, které nejvíce ničí místní komunikace, měla i obecní policie.

„Letos jsme přirozenou cestou dospěli k tomu, že se do projektu Dne bez aut připojíme,“ vysvětluje místostarostka Jesenice u Prahy Eva Čmelíková (nezávislá). Obec v předstihu obeslala emailem místní firmy a úřady, byly vylepeny informační letáky a osloveny byly děti ve školním věku, hlavní aktéři Dne bez aut. Okolí základní školy v Jesenici bylo totiž ve středu pro automobilovou dopravu uzavřeno, protože tu po celý den probíhaly sportovní soutěže a akce s dopravně-bezpečnostní tématikou.

„Měli jsme trochu obavy z reakce rodičů na uzavírku, ale naštěstí pochopili, že je to pro dobrou věc a sami se do akce zapojili. Byli jsme překvapeni, když nám ráno přiváželi děti do školy tatínkové na kolečkových bruslích,“ dodává zástupkyně ředitele ZŠ Romana Šílová. Podle jejího odhadu ve středu přijela do školy na kolech, kolečkových bruslích a na koloběžkách téměř stovka školáků.

Na bruslích přijela ve středu do práce také místostarostka Čmelíková. Odpoledne předala dětem v mateřské školce reflexní vestičky a odpoledne se v čele pelotonu vydala s dětmi na okružní jízdu přilehlými ulicemi kolem základní školy. „I když sama aktivně sportuji, měla jsem co dělat, abych dojela zpět v první polovině,“ říká s úsměvem.

Den bez aut v Jesenici vyvrcholil vyhlášením vítěze soutěže o nejoriginálnější ekologické vozítko vlastní výroby. „Porota to při výběru rozhodně neměla jednoduché,“ říká zástupkyně Šílová. „Vyhráli vlastně všichni, kdo se do akce Den bez aut zapojili,“ myslí si místostarostka Čmelíková, „a za to, že svým přístupem a chováním projekt podpořili, jim patří dík.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám