Hlavní obsah

Země OECD dávají na školství 6,2 procenta HDP, Česko jen 4,6 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco vyspělé země dávají na vzdělání průměrně 6,2 procenta svého HDP, Česká republika dává jen 4,6 procenta. Vyplývá to ze srovnávací zprávy Organizace zemí pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou dnes zveřejnilo ministerstvo školství. Co se týká celkových výdajů na jednoho žáka a studenta, je Česká republika téměř na konci tabulky. Statistiky však pracují s daty z roku 2007.

Článek

"Země OECD vydají v průměru 13,3 procenta svých veřejných výdajů na vzdělávání, země Evropské unie 12,1a procenta a Česká republika 9,9 procenta," sdělila novinářům Michaela Kleňhová z Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV), který ročenku se statistikami vydal.

"Výdaje na vzdělávání rostou v jiných zemích rychleji," potvrdila Kleňhová. S tím souvisí také platy učitelů, které jsou v České republice zhruba poloviční oproti jejich zahraničním kolegům. Například středoškolský učitel ze zemí OECD s patnáctiletou praxí si za rok vydělá v přepočtu na paritu kupní síly 45 850 dolarů (asi 888 000 korun), český kantor si přijde na 23 540 dolarů (456 000 korun).

Údaje jsou dostupné v publikaci České školství v mezinárodním srovnání, která obsahuje nejzajímavější indikátory z ročenky školství OECD Education at a Glance a obsahuje navíc údaje za Českou republiku a jejich interpretaci. Vydává ji ÚIV, výchozí údaje jsou k dispozici zde.

Publikace ÚIV se zaměřuje na indikátory týkající se vzdělanosti obyvatelstva a financování oblasti vzdělávání. Mimo jiné přináší přehled o tom, kolik lidí ukončuje vzdělávání v jednotlivých populačních skupinách a jak úspěšní jsou studenti při přechodu ze sekundárního a terciárního vzdělávání na trh práce.

Jedna z kapitol je orientována na školní prostředí a organizaci škol, kde jsou představeny údaje o odměňování učitelů, o počtech žáků na učitele a o velikosti tříd. V letošní publikaci je více prostoru věnováno studentským půjčkám a formám podpory studentům a také vzdělávání dospělých.

Reklama

Výběr článků

Načítám